96% Hrvata spremno zamijeniti jednokratnu plastiku ekološki prihvatljivijim alternativama | WWF

96% Hrvata spremno zamijeniti jednokratnu plastiku ekološki prihvatljivijim alternativama

Posted on 29 June 2018
Vizual izazova #NisamOdPlastike
© nisamodplastike
Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, WWF Adria i udruga Prijatelji životinja tijekom lipnja provodili su izazov na društvenim mrežama #NisamOdPlastike u borbi protiv korištenja svih oblika plastike za jednokratnu uporabu. Takvi plastični predmeti, poput jednokratnih vrećica, čaša, boca i pribora za jelo, glavni su izvor ekološkog zagađenja i najmanje se recikliraju jer se najčešće upotrebljavaju izvan kuće i bacaju u okoliš. Povećanje usputne konzumacije hrane i pića dovelo je do porasta količine plastike za jednokratnu upotrebu te se stoga očekuje da će taj problem postati još ozbiljniji.

Tijekom četiri tjedna provođenja izazova sudjelovalo je preko 20 tisuća ljudi, uključujući brojne hrvatske europarlamentarce, saborske zastupnike, gradonačelnike, jedinice lokalne samouprave, udruge civilnog društva, javne institucije i privatni sektor.

U on-line anketi koju smo proveli na društvenim mrežama od 11. do 21. lipnja, od 1550 ispitanika preko 96% njih izjasnilo se kako je spremno zamijeniti sve vrste plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu ekološki prihvatljivijim alternativama. Svijest ljudi diljem svijeta se mijenja i sada je red na velikim igračima poput korporacija i vlada da značajno smanje proizvodnju plastike.
Vizual izazova #NisamOdPlastike
© nisamodplastike Enlarge