Od 1. siječnja 2019. zabranjen ribolov kečige u Srbiji! | WWF

Od 1. siječnja 2019. zabranjen ribolov kečige u Srbiji!

Posted on 18 December 2018
Prodaja kečiga ispod dozvoljene veličine na Zemunskoj tržnici u Beogradu
© WWF Adria
Beograd, – Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije usvojilo je prijedlog WWF-a da se zabrani ribolov kečige, što će značajno doprinijeti obnavljanju populacija ove veoma ugrožene vrste ribe.
 
WWF je u lipnju ove godine objavio studiju koja je pokazala da se kečiga intenzivno lovi u razdoblju lovostaja kada je to zabranjeno zbog mrijesta, kao i da se neometano prodaje na tržnicama i u restoranima diljem Srbije ispod zakonski propisane mjere od 40 cm. Izmjenom „Naredbe o mjerama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda“ WWF očekuje da će se ova štetna praksa zaustaviti.
 
„Uvođenje zabrane rezultat je zajedničkog rada Ministarstva zaštite životne sredine i WWF-a, što pokazuje koliko je značajna suradnja državnih institucija i organizacija civilnog društva. Prema “Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji” tijekom 2017. godine izlov kečige povećan je za oko 44%. Vjerujemo da će zabrana lova na kečige omogućiti da se obnove populacije ove vrste koja je veoma ugrožena i na svjetskom nivou. Ovo je veliki uspjeh za očuvanje prirode u Srbiji“, ističe Duška Dimović iz WWF Adrije.
 
Prema Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kečiga je svrstana kao ranjiva vrsta, prije svega zbog prekomjernog izlova, uništavanja prirodnih staništa i zagađenja. Inicijativu WWF-a podržali su Ujedinjeni ribolovci Srbije i Asocijacija alasa Srbije.
 
„Želimo pohvaliti uspješan primjer suradnje stručne javnosti, organizacija civilnog društva i nadležnog ministarstva na zaštiti i očuvanju biološke raznovrsnosti i ribljeg fonda. Istovremeno, pozivamo sve nadležne institucije da učine dodatni napor kako bi se ova privremena zabrana, ali i sve ostale obveze u zaštiti ribljeg fonda, provele u djelo. Nadamo se da ovo neće biti jedna od situacija kada zakonom regulisana pravila ostanu samo mrtvo slovo na papiru“, kaže izvršni direktor Ujedinjenih ribolovaca Srbije Ljubomir Pejčić.
 
Prodaja kečiga ispod dozvoljene veličine na Zemunskoj tržnici u Beogradu
© WWF Adria Enlarge