Bliži se korizma: ovog Uskrsa «oživimo» more! | WWF

Bliži se korizma: ovog Uskrsa «oživimo» more!

Posted on 04 March 2019
Vodič Koju ribu kupiti
© Petra Počanić
ZAGREB - Nadolazeća Pepelnica označava početak korizme. Konzumacija ribe umjesto mesa vrlo je popularna tijekom šest tjedana posta, sve do proslave Uskrsa. Razdoblje korizme povećava potražnju za proizvodima iz ribarstva u velikoj mjeri, što stavlja dodatni pritisak na naše već iscrpljene morske resurse. Na globalnom nivou, oko 33% ribljih stokova koji se komercijalno love je prelovljeno, a preko 60% lovi se do maksimalnih granica [1].     

Moguće je uživati u plodovima mora i bez osjećaja krivnje. „Potrošači mogu biti dio rješenja bez odustajanja od konzumacije ribe. Održivi izbor čini razliku za naša mora i oceane, a podupire se i egzistencija ljudi diljem svijeta koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda“, navodi Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.
           
WWF već više od četiri godine provodi projekt Fish Forward, kojim želi povećati svijest kupaca i poslovnog sektora o važnosti odabira održivih proizvoda iz ribarstva. Kako bi se kupci lakše snalazili u "moru" odabira, napravljen je jednostavan on-line vodič www.kojuribukupiti.org.

Koju ribu kupiti?       
Pri kupnji ribe i proizvoda iz ribarstva, budite odgovorni. Prednost imaju lokalne i organski uzgojene vrste kao što su dagnje, orada, brancin, srdela, šarun, cipal i oslić. Ako kupujete ribu iz uzgoja, provjerite nosi li ASC (eng. ASC –Aquaculture Stewardship Council)  oznaku koja jamči odgovornost i održivost.
Potražnja za ribom iz ulova vrlo je visoka među europskim potrošačima. Proizvodi ribarstva dobiveni iz ulova predstavljaju gotovo 76% ukupne potrošnje po stanovniku [2], Zbog lošeg i kritičnog stanja mnogih ribljih stokova, održivi izbor od velike je važnosti. Potražite proizvode s MSC (eng. MSC – Marine Stewardship Council) oznakom.

Uz navedene, postoje i oznake „bio“ / organsko koje jamče da je riba uzgojena na odgovoran način. Kada kupujete ribu u ribarnici ili odjelu ribe supermarketa, potražite mjerodavne oznake ili porazgovarajte s prodavačem te kupujte ribu primjerene (legalne) veličine.

WWF-ov vodič za kupnju proizvoda iz ribarstva www.kojuribukupiti.org, optimiziran je za mobilne telefone, a nudi jednostavno rješenje i lakše snalaženje prilikom odabira omiljenog ribljeg jela. Preporuke u skladu s jednostavnim sustavom semafora za više od 60 različitih vrsta pomoći će potrošačima da brzo i odgovorno odluče koju ribu kupiti. Vodič također uključuje riblje recepte renomiranih europskih kuhara, kao i priče koje se kriju iza vašeg tanjura prilikom svakog odabira ribe koja se na njemu nalazi.

------
[1] FAO SOFIA izvještaj 2018
[2] EUMOFA. The EU Fish Market – 2018. Str. 10. http://www.eumofa.eu/home
 
Vodič Koju ribu kupiti
© Petra Počanić Enlarge
Fish Forward
© WWF Enlarge
Zapošljavanje u ribarstvu
© WWF Enlarge