Izvještaj o stanju planeta 2014 | WWF
 
	© ESA

LPR 2014Izvještaj o stanju planeta (Living Planet Report, LPR) je vodeća svjetska znanstveno utemeljena analiza o zdravlju našeg planeta i o utjecaju ljudskih aktivnosti na nju. Imajući u vidu da imamo samo jedan planet, WWF vjeruje da čovječanstvo može napraviti bolje izbore kako bi zaštitili prirodu, te dugoročno doprinijeli razvoju društva i gospodarstva.

Najnovije izdanje Izvještaja o stanju planeta (LPR) nije ni najmanje optimistično. Ono što je najuočljivije je Indeks živućeg planeta (Living Planet Index), koji pokazuje da je kod 10 000 predstavnika populacija sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca i riba, njihov broj drastično opao za 52 posto od 1970. godine.

Drugim riječima, za manje od dvije ljudske generacije, populacije kralješnjaka su se dvostruko smanjile. U pitanju su živa bića koja čine tkivo ekosustava koji omogućuje život na Zemlji – i ona su barometar onoga što činimo Zemlji koja je naš jedini dom. Čovjek ignorira njihov nestanak na svoju štetu.
 
	© NASA
Click to download the Living Planet Report 2014
© NASA
 
 
	© NASA
LPR 2014
© NASA
Koristimo prirodne resurse kao da imamo više od jednog planeta na raspolaganju i tako ugrožavamo svoju budućnost. Zaštita prirode i održivi razvoj trebaju ići ruku-pod-ruku. Ovdje nije riječ isključivo o zaštiti biološke raznolikosti i staništa, već i o opstanku samog čovječanstva. Bez obzira na to gdje se na planetu nalazimo, mi svi ovisimo od hrane, pitke vode i čistog zraka.

Stvari izgledaju toliko zabrinjavajuće da je možda teško zamisliti pozitivnu budućnost, ali to nije i nemoguće. Problem leži u nama samima, jer čovjek svojim djelima nanosi štetu prirodi, te je i rješenje problema u promjeni naših navika. Moramo se pobrinuti da generacije koje dolaze izgrade budućnost u kojoj će ljudi živjeti u skladu s prirodom, a ne protiv nje.

Svi smo povezani! I samo zajedno imamo mogućnost stvoriti rješenja koja će sačuvati naš planet.
 

 Vođe zemalja moraju se aktivirati i početi razmišljati globalno; tvrtke i potrošači trebaju prestati s neograničenim korištenjem prirodnih resursa.

Marco Lambertini, generalni direktor WWF-a