Budite energetski učinkoviti u svom kućanstvu | WWF

Budite energetski učinkoviti u svom kućanstvu

Bolja energetska učinkovitost najbolji je način da se u kratkom vremenu smanji štetna emisija ugljičnog dioksida, ali i da uštedite vaš novac!

Energetska učinkovitost slikovito rečeno znači koristiti što manje energije kako biste obavili svoj posao/zadatke. To može biti smanjenje temperature grijanja u vašem uredu ili kućanstvu, isključivanja električnih uređaja kada oni ne moraju neophodno biti uključeni u struju, vožnja biciklom umjesto automobilom... 
 
	© Bart Coenders
Štednja energije štedi novac
© Bart Coenders

Izvucite utikač

Najjednostavniji način na koji možete sačuvati električnu energiju je da isključite računalo koje ne upotrebljavate, televizor koji gori u pozadini te ostale električne uređaje kojima se trenutačno ne koristite.

Kada kažemo isključite, mislimo da ih stvarno ISKLJUČITE iz struje.

Televizori, DVD uređaji, radio prijamnici i ostali slični uređaji troše od 20-60% energije čak i kada su u mirovanju (standy-by). Neki uređaji poput složenih glazbenih komponenti, kada su u mirovanju troše skoro jednako energije kao kada su uključeni!

• Koriste multi-trake za napajanje kućnog kina ili uredske opreme, te na taj način vrlo lako možete isključiti više uređaja odjednom
• Tijekom noći isključite računalo iz struje - kod kuće i u uredu
• Isključite iz struje punjače za mobitele i ostale uređaje kada ih ne koristite.


Isključite svjetlo

Znate li da rasvjeta čini 15% vašeg računa za struju?

Nekoliko načina na koje možete smanjiti potrošnju električne energije za osvjetljenje vašeg ureda ili kućanstva:
Instalacija energetski učinkovite žarulje. Postoji više opcija za ovakvu uštedu, poput kompaktnih fluorescentnih žarulja, LED lampi i sl.
Dopustite da prirodno svjetlo uđe u vaš radni prostor.
Pametnim korištenjem reflektora i svjetiljki koje usmjeravaju svjetlo gdje vam je potrebno, možete uštedjeti još 50% u troškovima energije i poboljšati ukupnu rasvjetu vašeg doma ili ureda
Gasite svjetlo! Jednostavno ugasite sva svjetla koja vam trenutačno nisu potrebna.


Kupujte energetski učinkovite uređaje i tehniku

Ukoliko planirate kupnju nove perilice za rublje, pisača, mobilnog telefona, ili drugog električnog uređaja, odaberite energetski učinkoviti model koji si možete priuštiti.

Možda ćete takav uređaj u početku platiti skuplje, međutim veoma brzo trošak će vam se isplatiti kroz smanjene račune za struju.

• Posjetite www.topten.info i potražite najbolje energetski učinkovite proizvode u različitim zemljama.
• Potražite Energy Star i druge naljepnice energetske učinkovitosti na aparatima i elektronici.

Koristite ono što vam zaista treba

Većina ljudi, posebice oni u razvijenim zemljama, energiju shvaćaju olako i nemaju osjećaj da neke stvari koriste nepotrebno.

Osim isključivanja svjetla i električnih uređaja kada nisu u uporabi, možete uštedjeti energiju i na sljedeće načine:

Smanjite grijanje zimi. Zar je zaista potrebno da budemo u kratim rukavima cijele godine? Spustite temperaturu na termostatu za stupanj ili dva, obucite deblju majicu i uštedite novac na sljedećem računu!

Isto vrijedi i za ljetne mjesece: povisite temperaturu na vašem rashladnom uređaju.

Koristite vodu mudro. Javni vodovodni sustavi zahtijevaju mnogo energije za pročišćavanje i distribuciju vode za kućanstva - štednja vode može smanjiti emisije stakleničkih plinova. Također provjerite da termostat nije postavljen iznad 60 ° C, te se kratko tuširanje umjesto kupanja u kadi kako bi se smanjili količinu energije koju koristite za zagrijavanje vode.

Nabavite prijenosno računalo. Prijenosno računalo troši 5 puta manje električne energije od klasičnog stolnog računala. Ako morate imati stolno računalo, pobrinite se da nabavite onaj s LCD zaslonom umjesto zastarjelim CRT zaslonom. I omogućite funkciju upravljanja energijom na računalu: suprotno uvriježenom mišljenju, čuvari zaslona ne štede energiju.

Perite rublje na pametan način. Koristite stroj za pranje rublja ili posuđa samo kada su oni zaista puni i odaberite programe koji peru na najmanjoj mogućoj temperaturi.

Pustite rublje da se osuši prirodnim putem. Sušilice za rublje troše mnogo energije, dok sušenje rublja prirodnim putem ne troši nimalo energije! Ako ste baš primorani koristiti sušilicu za rublje, namjestite centrifugu na perilici da vam što više izvrti robu te je na taj način već dosta posuši, te smanjite vrijeme sušenja u sušilici.

Održavajte temperaturu u vašem hladnjaku. Držite hladnjak na odgovarajućoj temperaturi te ga redovito odmrzavajte kako bi učinkovito radio. Ne ostavljajte vrata otvorena duže nego što je potrebno i pobrinite se također da su vrata hermetički zatvorena. Možete testirati zatvaranje vrata preko komada papira, tako da je polovica papira unutra a polovica izvan: ako s lakoćom možete izvući papir, morate pogledati što ne valja na vratima vašeg hladnjaka.

Pazite kako ćete zakuhati vodu. Ako koristite uređaj za prokuhavanje vode, stavite u njega onoliko vode koliko vam za namijenjenu uporabu treba. Smanjit ćete vrijeme potrebno da voda zakuha i potrošiti manje energije.

Prilagodite vašu kuću/zgradu vremenskim uvjetima

Zgrade mogu propuštati velike količine energije preko grijanog zraka koji odlazi van po zimi do toplog zraka koji ulazi unutra po ljeti.

Provjerite svoj dom ili ured. Pozovite stručnjake koji će napraviti reviziju vaše zgrade i ponuditi vam praktična rješenja kako održavati toplinsku izolaciju vaše zgrade.

Izolirajte ulazna vrata, prozore, zidove i stropove. Jedna trećina topline u kućanstvu odlazi upravo preko loše izoliranog potkrovlja.

• Dvostruko staklo prepolovit će gubitak topline kroz prozore - i ne zaboravite navući zavjese noću.

Isključite ventilaciju u kupaonici prilikom izlaska. Takva vrsta ventilacije troši grijani kućni zrak ukoliko se ostavi uključena.

Izolirajte svoj spremnik tople vode. Izolacijski prekrivač za spremnik ne stoji mnogo, a kroz uštedu energije isplati se već kroz nekoliko mjeseci.

Brinite se o održavanju uređaja. Redovito održavanje klimatskih uređaja pomaže da oni dulje i učinkovitije rade, te na taj način troše i manje energije. 


 
	© Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
Žena u Kini u svom domu postavlja štednu žarulju
© Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
Štedne žarulje koriste 75% manje električne energije od običnih žarulja i mogu trajati i do 8 puta duže. 
 
	© iStockphoto
Uvijek potražite energetski učinkovite modele
© iStockphoto
Prijenosno računalo troši 5 puta manje električne energije od klasičnog stolnog računala. Ako morate imati stolno računalo, pobrinite se da nabavite računalo s LCD zaslonom umjesto zastarjelim CRT zaslonom. 
 
	© Wartsila
Energija u suradnji s prirodom
© Wartsila