Ono što jedemo može biti od velikog značaja za planet | WWF

Ono što jedemo može biti od velikog značaja za planet

Razmislite o namirnicama koje konzumirate i odakle potječu


Hrana koju kupujete može biti od velikog značaja za planet

Neodržive i neodgovorne poljoprivredne prakse velika su prijetnja za vrste i staništa diljem svijeta, dok je pretjeran izlov najveća neposredna opasnost za život u oceanu.

No problem ne leži samo u načinu proizvodnje hrane, već i u tome koju vrstu hrane jedemo te koliko hrane bacamo.
 
 
	© Rohit Singh / WWF
Znate li odakle dolazi hrana koja se nalazi na vašem stolu?
© Rohit Singh / WWF
 
	© Linnea Bensel
Linnea Bensel polishes tomatoes in her kitchen on the San Juan Islands in north-west USA. Tomatoes are generally hard to grow in this region, but recent climate change has helped to produce good crops.
© Linnea Bensel

Smanjimo konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda

Kako postajemo bogatiji, mijenjamo naše prehrambene navike. Konzumiramo sve više i više kalorija i proteina životinjskog podrijetla poput mesa, ribe, jaja, mlijeka i sira.

Namirnice životinjskog podrijetla imaju veći utjecaj na okoliš nego povrće.
Izvještaj u stanju Planeta pokazuje da na planetu nema dovoljno zemlje koja bi mogla osigurati prehrambene navike prosječnog Europljanina do 2050. godine.

Naš planet nije beskonačan, što znači da ćemo morati dobro razmisliti i odlučiti koliko ćemo zemlje izdvojiti za uzgajanje stoke. Ako reduciramo konzumaciju namirnica životinjskog podrijetla, već sada možemo smanjiti ekološki otisak na planet.

Kako?

• Veoma je jednostavno zamijeniti mesne ili mliječne recepte s onima koji uključuju više povrća. Umjesto pilećeg curryja napravite pileći curry s povrćem!

• Iskoristite svo meso koje ste kupili: od ostataka hladne piletine napravite ukusnu salatu ili pitu a kosti iskoristite za finu mesnu juhu.

• Postoje mnoge kulture u svijetu koje spravljaju ukusna jela bez mesa i mliječnih proizvoda. Od južnoindijskog i tajlandskog curryja do britanskih juha i talijanskih tjestenina...

• Potražite meso proizvedeno u vašoj zemlji.

• Odaberite lokalno proizvedene mliječne proizvode, kupujte u svojoj lokalnoj mljekari i pokušajte za promjenu koristiti neke proizvode ovčjeg ili kozjeg podrijetla.

• Koristite što više namirnica koje se proizvode/uzgajaju u vašem kraju, umjesto da kupujete pakirane neprirodne odpatke za kuhanje.

Kupujte hranu proizvedenu u skladu s održivim razvojem

Održiva proizvodnja razvijena je metoda za razne usjeve i druga dobra, klasificirana mnogobrojnim standardima koji vam daju uvid u to što u stvari kupujete. Na primjer:

Organska hrana
Organski proizvodi troše oko 40% manje energije od ostalih prehrambenih proizvoda, prilikom njihove proizvodnje ne koriste se energetski potrošači kao što su pesticidi i umjetna gnojiva. Ne korištenjem štetnih pesticida ostvaruje se blagotvoran učinak na okoliš ali i na naše zdravlje.

Morska hrana u skladu s održivim razvojem

Uvjerite se da riba i školjke koje kupujete dolaze od dobro upravljanog ribarstva, potražite oznaku Marine Stewardship Council (MSC) i pratite savjete WWF-ovog vodiča za plodove more. Pročitajte više...

Palmino ulje u skladu s održivim razvojem

Palmino ulje prisutno je u mnogim prerađenim namirnicama, uključujući margarin, smrznute večere i sladoled, međutim, širenje plantaži palminog ulja prijeti tropskim šumama i vrstama kao što su orangutani.
Uvjerite se da kupujete proizvode od tvrtki koje imaju certifikat o održivom upravljanju palminim uljem, a ako vaša omiljena tvrtka nema taj certifikat, izbjegavajte njihove proizvode ili im predložite da djeluju u skladu s održivim razvojem, te zamijene zastarjele prakse novima, onim održivima i nabave/zasluže certifikat.

Kupujte sezonsku hranu

Voće i povrće uzgojeno u njihovoj sezoni sazrijevanja ostavlja mnogo manji ekološki otisak od onoga koje sazrijeva van sezone u staklenicima (rajčica i jagode koje se mogu kupiti usred zime).

Kupujte domaću hranu

Koliko dugo putuje hrana koju kupujte od proizvodnje do vašeg stola?

Kada god imate mogućnost, kupujte domaće namirnice koje nisu proputovale pola svijeta da stignu do vašeg stola.

Ako zaista želite jesti ljetno voće i povrće usred zime, probajte doći do onog uzgojenog u toplijim krajevima, u onim krajevima u kojima je u to doba godine sezona sazrijevanja tim namirnicama, radije nego da posegnete za namirnicama uzgojenim u staklenicima vaše zemlje.
Ako birate namirnice iz daleka, dobro proučite način na koji su transportirane do vaše zemlje.


Kupujte samo ono što ćete jesti

Mnogo hrane ostaje neiskorišteno

Previše hrane trune u hladnjaku i baca se na kraju obroka

U SAD-u, 14% hrane kupljene u supermarketima biva bačeno. To je bespotrebno trošenje resursa- ne samo za proizvodnju hrane, već za njen transfer, skladištenje, konzerviranje- sve uzaludno. Pogledajte ove ideje kako ne bacati hranu uzalud!

Pazite i što pijete!

Nemojte kupovati i piti flaširanu vodu ukoliko je vaša voda iz slavine dobra za piće. Transport vode od izvora do supermarketa skupo je rasipanje energije.
Također, staklene i plastične boce veliki su sadržaj otpada koji proizvodimo. Saznajte od svoje općine kakva je voda za piće u vašem kućanstvu. Ukoliko ipak odlučite kupovati vodu, kupujte vodu vaših lokalnih izvora a boce reciklirajte.