Kosovo | WWF

Kosovo*

Brdoviti pejzaž na jugoistoku Europe, koji je tijekom prošlih stoljeća nerijetko služio kao mjesto  brojnih povijesnih bitaka, danas oduzima dah turistima kojima nije stalo do luksuznih hotela i skupih restorana. Osim prirodnih ljepota, Kosovo* nudi džamije iz vremena Otomanskog carstva, arhitekturu iz Titova doba, srpske pravoslavne manastire, vinograde…

Svoj rad na Kosovu* WWF je započeo 2012. godine radom na zaštićenim područjima, kroz projekt Parkovi Dinarskog luka. Tako su nacionalni parkovi Bjeshket e Nemuna i Sharri, te regionalni park Germia i spomenik prirode Mirusha postali članovima asocijacije “Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida”.

Predstavnici navedenih zaštićenih područja sudjelovali su na nekoliko studijskih putovanja te na tri međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka, gdje su imali priliku razmijeniti iskustva rada u zaštićenim područjima s kolegama iz regije, vidjeti primjere dobrih praksi te predstaviti svoje parkove.

Nacionalni park Sharri bio je i jedan od domaćina na studijskom putovanju kroz Kosovo* i Makedoniju u lipnju 2013. godine. 

U 2014. godini, održane su radionice procjene vrijednosti zaštićenih područja u nacionalnom parku Sharri i u regionalnom parku Germia.

U regionalnom parku Germia WWF planira započeti proces pripreme parka za stjecanje Europskog certifikata za održivi turizam (ECST), kako bi se i na Kosovu* započeo trend uvođenja održivog turizma u zaštićena područja.

Kontaktirajte WWF na Kosovu*:

Ecopana
rr. Zagrebit 1
10 000 Prishtina
Kosovo
Telefon: +386 49 245 800

Redon Rezniqi, rrezniqi@wwfadria.org