WWF: Znanost ne podržava povećanje kvota ulova tune | WWF

What would you like to search for?

Our News

WWF: Znanost ne podržava povećanje kvota ulova tune

 

Rim, Italija – Nakon velikog napretka prošle godine, kada su donosioci odluka prvi put pristali da se godišnje kvote ulova plavoperajne tune temelje na znanstvenim podacima, WWF upozorava da će svako povećanje kvote za sljedeću godinu od strane Međunarodne komisije za očuvanje atlantske tune (ICCAT ) ugroziti oporavak ove značajne vrste. Organizacije za očuvanje prirode širom svijeta pozivaju ICCAT da ne poveća kvote za ulov plavoperajne tune u sljedećoj godini.

„Nastojanja ICCAT -a da poboljša upravljanje plavoperajne tune u posljednjih nekoliko godina već daje pozitivne rezultate u istočnom Atlantiku i na Mediteranu. Stoga moramo osigurati da se trend oporavka nastavi strogim provođenjem trenutnih mjera upravljanja, sve dok se ne napravi nova procjena ribljeg fonda od strane Znanstvenog odbora ICCAT-a“, rekao je dr. Sergi Tudela, voditelj programa za ribarstvo u WWF Mediteran.

Kako ove godine nisu provedena nova istraživanja, trenutna znanstvena procjena temelji se na istraživanju provedenom u 2012. godini. ICCAT-ov Znanstveni odbor ne podupire značajne promjene trenutne kvote, a posebno napominje da će održavanje kvota na razini prošle godine (13.400 tona) omogućiti potpuni oporavak ribljeg fonda plavoperajne tune do 2022.

„Ignoriranje znanosti će odvesti ICCAT natrag u njegove mračne godine kad se upravljanje tunom od strane ove organizacije nazivalo `travestija od upravljanja`. WWF poziva ICCAT da ne poveća kvotu ulova tune sve dok se ne naprave nova istraživanja. Jedan od većih izazova koji moramo riješiti je praćenje uzgojene tune. Nedavna studija WWF-a pokazuje da trenutna shema dokumentacije ulova (BCD) ne uspijeva adekvatno pratiti porijeklo i početnu biomasu ulovljene ribe, što može značiti da su kvote već bile prekoračene“, dodao je Tudela .

„Moramo hitno osigurati točnu kvantifikaciju ulovljene ribe koja se kasnije uzgaja u kavezima na ribljim farmama kako bi spriječili neprijavljen ulov“, rekla je dr. Susana Sainz - Trapaga, stručnjak za ribarstvo iz WWF-a.

Mjere usmjerene na smanjenje prekapacitiranosti ribarskih flota ključne su za uspjeh trenutnog plana sanacije ribljeg fonda plavoperajne tune. Znanstveni odbor ICCAT-a izrazio je svoju zabrinutost zbog trenutnih kapaciteta flota koje još uvijek omogućuju ulov znatno iznad dogovorenih kvota.

23. redoviti godišnji sastanak ICCAT-a će se održati od 18-25. studenoga u Cape Townu, Južna Afrika. WWF će pomno pratiti rasprave i odluke vezane uz kvote ulova atlantske plavoperajne tune i druge mjere upravljanja koje će oblikovati budućnost jedne od kultnih ribljih vrsta svjetskih mora.

Daljnje informacije:
Chantal Menard +39 346 235 7481 - cmenard@wwfmedpo.org

Share This!

Help us spread the message