Građani Republike Srpske rekli jasno “NE” hidroelektranama u Nacionalom Parku Sutjeska | WWF

What would you like to search for?

Our News

Građani Republike Srpske rekli jasno “NE” hidroelektranama u Nacionalom Parku Sutjeska

Prije tjedan dana koalicija nevladinih udruga, koju podupire i WWF, pokrenula je građansku inicijativu i peticiju kojom se od Narodne skupštine Republike Srpske traži donošenje zaključka da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa. Preko 6000 građana potpisalo je peticiju, što je dvostruko više nego što je bilo potrebno za pokretanje građanske inicijative.
 
„Potpisi su skupljani u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj, čime smo htjeli omogućiti građanima da se izjasne po ovom pitanju. Sada smo sigurni da je i šira javnost na našoj strani, a ovdje se nećemo zaustaviti, te ćemo koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da obranimo Sutjesku“, rekla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu, glavnog koordinatora inicijative.
 
Kampanja „Bitka za Sutjesku“ je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Sutjeska je najstariji nacionalni park u BiH i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi baš kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke gdje investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana (dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki).
 
WWF je prepoznao rijeke Sutjesku i Hrčavku kao jedne od biološko najvrjednijih rijeka u BiH te se zalaže da bi bile proglašene kao „zone isključenja“ za razvoj hidroelektrana jer smatra da bi nacionalni parkovi trebali biti zaštićeni od ovakvih destruktivnih infrastrukturnih projekata.  
 
„Obzirom da živim na Tjentištu, poručujem da je lokalno stanovništvo ogorčeno odlukom o izgradnji malih hidrocentrala u NP Sutjeska. Kanjon Hrčavke je jedan od najatraktivnijih kanjona za razvoj avanturističkog turizma u regiji, na čemu trenutno radimo, a uvjereni smo da će to izuzetno obogatiti turističku ponudu u Nacionalnom parku“, rekao je uoči objave rezultata peticije Nenad Ikonić iz Spasilačkog kluba Wolf, Foča.
 
„Naučna i stručna javnost, te građani RS jasno su rekli da ne žele izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku“, dodao je Đorđije Milanović iz Arbor Magne.
 
“Iako će peticija Narodnoj skupštini RS službeno biti uručena ovog tjedna, ona je već opravdala svoj cilj i povukla sporni Prostorni plan za Nacionalni Park Sutjeska s trenutnog dnevnog reda Narodne skupštine RS” ističe Mato Gotovac iz WWF-a. 

Share This!

Help us spread the message