What would you like to search for?

Our News

ZNANSTVENI MONOLOZI:
Tri audio priče o moru, ljudima i budućnosti

Autorice Karla Crnčević, Sanja Milardović i Sandra Vlašić su osmislile znanstvene monologe oslanjajući se na znanstvena istraživanja o proizvodima iz ribarstva te o ljudima koji o njima ovise. Potom su ih izveli glumica Nina Violić te glumci Leon Lučev i Filip Šovagović. Za glazbu i oblikovanje zvuka zaslužan je Ivan Arnold.

Društvo galopira, a s njim promjene u morima i oceanima. Što su promjene vidljivije to su uzroci kompleksniji, a veze između njih sve isprepletenije. Kakve veze ima vaš riblji tanjur s ljudima u zemljama u razvoju ili pak otapanjem ledenjaka? Zašto bi nas neregulirani ribolov na otvorenom moru Indijskog oceana trebao zanimati, kao i činjenica da žene čine čak 90% zaposlenih u procesu prerade proizvoda iz ribarstva na kopnu?
 
WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode već dugi niz godina radi na osvještavanju važnosti konzumacije proizvoda iz ribarstva iz održivih i odgovornih izvora te se zalaže za  transparentnije i uključivije upravljanje morskim resursima. Pitanje zdravih mora i oceana nije samo pitanje morskih vrsta koje nestaju, to je i pitanje opstanka naših ribara i ribarica, čitavih obalnih zajednica, ali i pitanje nacionalnog gospodarstva, te globalne sigurnosti hrane. Stoga nas ono što se zbiva ispod površine mora, daleko od očiju i srca, treba zanimati.

U sklopu Fish Forward projekta koji se bavi podizanjem svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima potrošnje proizvoda iz ribarstva nastaju znanstveni monolozi, tri emotivne audio priče potpuno različitih stilova i pristupa, kojima WWF Adria želi približiti što znanost kaže o morima. Jesu li ona bogata životom ili su mnoge vrste pred izumiranjem? Kako to utječe na ribare, ribarice i njihove obitelji? Što je s ženama u ribarstvu koje su nevidljive, a neophodne za opstanak ribarstva? Možemo li zamisliti budućnosti u kojoj bismo zbog klimatske krize ribu mogli dobiti isključivo na recept?    

"Pitanje zaštite prirode je pitanje promjene našeg odnosa prema prirodi, a veliki potencijal za takvu vrstu promjene leži upravo u zajedničkom djelovanju umjetnosti i znanosti. Umjetnost je vrlo često katalizator promjena i često predstavlja pogled u budućnost, no nadam se da ćemo prije budućnosti o kakvoj govori jedan od monologa ipak učiniti promjene i Zemljin sustav vratiti u ravnotežu potrebnu za opstanak ljudske vrste", kazala je Petra Počanić iz WWF Adrije.     

Kako bi svakom monologu dali dovoljno prostora, što zbog njihove ljepote, što zbog vašeg vremena, objavljivat ćemo ih odvojeno. Prvi je, "PRIJATELJU MOJ" (Sanja Milardović, Leon Lučev), već danas dostupan. Odvojite 9 minuta, smjestite se udobno, zatvorite oči i uronite u ovo intimističko obraćanje moru jednog ribara (Leon Lučev).
 

JESTE LI ZNALI?
• Proizodi iz ribarstva su među prehrambenim proizvodima kojima se na svijetu najviše trguje
• Europska unija je jedan od najvećih uvoznika proizvoda iz ribarstva, a više od 50% tih proizvoda uvozi iz  zemalja u razvoju 
• Od 1990. do 2020. sveukupna konzumacija proizvoda iz ribarstva porasla je za 122%
• Na globalnom nivou je više od trećine ribljih stokova prelovljeno
• 75% procijenjenih ribljih stokova u Sredozemnom i Crnom moru je prekomjerno izlovljeno
• Svaki stoti stanovnik hrvatske obale bavi se ribarstvom
• Više od 800 milijuna ljudi ovisi o ribarstvu kao osnovnom izvoru hrane i prihoda
 
Pratite naše Facebook stranice kako ne biste propustili iduća dva monologa te otkrili više o ženama u ribarstvu i utjecaju klimatskih promjena. Do tada možete posjetiti naš vodič za kupnju održivih proizvoda iz ribarstva ili pomoću morskog kalkulatora izračunati kako vaše riblje jelo utječe na klimu.Za Ninu Violić klikni OVDJE.
 
O AUTORICAMA
Karla Crnčević magistrirala je dramaturgiju na ADU u Zagrebu i nakon toga radi kao filmska i kulturna radnica u različitim uvjetima proizvodnje. Jedna je od osnivačica festivala Unseen i članica platforme ZA KRUH.

Sanja Milardović je kazališna i filmska glumica koja se bavi i režijom te scenaristikom. Od završetka akademije 2009.godine  kao glumica radila je  u hrvatskim i stranim filmskim produkcijama te kazalištima ITD, Moruzgva, Rugantino, Mala scena, Žar ptica, ZPC... Režirala je četiri predstave i dva kratka igrana filma. More voli, moru se divi, s mora je došla i jedva čeka da mu se vrati.

Sandra Vlašić je magistra znanosti o okolišu i više od 25 godina profesionalno se bavi razvojem koji je dobar za prirodu i društvo. Kada ne radi, piše kratke priče o tome zašto to radi. Kratke piše i o neobičnim situacijama, čudesnim detaljima, pomalo stvarnim, pomalo izmišljenim. Suosnivačica je i radi u udruzi TERRA Hub i Zelenoj energetskoj zadruzi ZEZ. Druži se i piše u literarnoj skupini Z.L.O.


Nadamo se da ste uživali.
Javite nam dojmove na ppocanic@wwfadria.org
 

Share This!

Help us spread the message