Započeo projekt Očuvanje vlažnih staništa na otocima Sredozemlja (MedIsWet) | WWF

Započeo projekt Očuvanje vlažnih staništa na otocima Sredozemlja (MedIsWet)

Posted on 01 February 2018
MedIsWet
MedIsWet
© Hyla
Uoči Svjetskog dana močvarnih staništa  koji se prema Ramsarskoj konvenciji obilježava 2. veljače, Udruge Hyla i WWF Adria započele su novi projekt očuvanja otočnih močvara u Sredozemlju - Conservation of the island wetlands of the Mediterranean Basin, skraćeno MedIsWet.
 
Otočne močvare među najugroženijim su staništima Sredozemlja. Ta mjesta visoke biološke raznolikosti nekad su bila ključna za opstanak stanovništva na otocima zbog napajanja stoke no raseljavanjem ljudi postala su zaboravljena i napuštena. Kasnije su uvelike kanalizirana, često zatrpavana smećem, uništavana i isušivana. Iako su ova vlažna staništa zaštićena spomenutom Ramsarskom konvencijom, nestanak i uništavanje močvarnih staništa na jadranskim otocima još je i danas vrlo česta pojava. Tek razvojem ekološke svijesti u 20. stoljeću uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.
 
Cilj MedIsWet projekta je identificirati sve otočne močvare  na Sredozemlju, te ih prepoznati kao važna staništa na otocima koja treba očuvati i zakonski zaštititi. Unutar Konvencije o vlažnim područjima donesena je 2015. godine  rezolucija o otočnim močvarama koja potiče ugovorne strane s područja Sredozemlja da u okviru MedWet Inicijative prioritetno naprave ili upotpune popise vlažnih staništa na otocima, te zahtijeva učinkovitu i dugoročnu zaštitu i provedbu restauracije tih staništa gdje je potrebno i primjenjivo.
 
“MedIsWet projektom želimo poručiti - vlažno je važno! Trend nestanka vlažnih staništa globalni je problem prepoznat i na europskoj razini. Procjenjuje se da je u posljednjih 100 godina nestalo čak 64%  vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju "otoke unutar otoka" i oaze bioraznolikosti. Otoci su naše nacionalno blago, a vlažna staništa na njima su vodeni biseri.” – poručuje Ivana Sučić, voditeljica projekta iz Udruge Hyla.
 
Iseljavanje otočana, neupitni trend u Hrvatskoj, izvor je zanemarivanja a time i nestanka vlažnih staništa. Udruga Hyla uhvatila se u koštac s istraživanjem i vrednovanjem vlažnih staništa prije dvije godine kroz projekt „Vodeni biseri jadranskih otoka“.
 
“Istraživanja otočnih močvara se nastavljaju i unutar ovog projekta, kao i širenje svijesti o njihovoj važnosti te edukacija lokalnog stanovništva i svih razina vlasti. Time su Hyla I WWF Adria postali pioniri u Hrvatskoj u zaštiti vlažnih staništa s nadom da ćemo izraditi ogrlicu bogatu vodenim biserima kojom će se cijela nacija ponositi i čuvati je." dodala je Ivana Sučić.
 
Projekt MedIsWet od regionalne je važnosti jer okuplja partnere čitavog Sredozemlja. Vrijednost projekta je € 1.097.000 a vrijeme trajanja je 3 godine. Zemlje u kojima se MedIsWet provodi su Cipar, Turska, Tunis, Italija, Francuska, Malta, Španjolska i Hrvatska, pod palicom koordinatora projekta iz Grčke.
MedIsWet
MedIsWet
© Hyla Enlarge
MedIsWet
MedIsWet
© Hyla Enlarge
MedIsWet
MedIsWet
© Hyla Enlarge