What would you like to search for?

Our News

Hrvaška in Slovenija koordinirano obvladujeta populacije velikih zveri

V Nacionalnem parku Risnjak so predstavljeni rezultati prvega leta izvajanja projekta Interreg, imenovanega Carnivora Dinarica

Crni Lug – Izobraževalni kotički, prek katerih bodo otroci v štirih šolah v Gorskem Kotarju spoznavali pomembnost naših velikih zveri, pa tudi naravnih vrednot na splošno, so bili danes predstavljeni v Nacionalnem parku Risnjak, kjer so se zbrali partnerji hrvaško-slovenskega projekta Interreg, imenovanega »Carnivora Dinarica«. Ker se pravkar začenja drugo leto njegovega izvajanja, so projektni partnerji predstavili najpomembnejše dosežke pri svojem delu, ki se najbolj osredotoča na izboljšanje koordinacije med državama za boljše in učinkovitejše obvladovanje populacij velikih zveri, pa tudi na sobivanje z risi, volkovi in medvedi.
 
 
Miljenko Gašparac, direktor NP-ja Risnjak, je predstavil realizacijo didaktičnih ali izobraževalnih kotičkov, ki so postavljeni v goranskih osnovnih šolah v Gerovem, Delnicah, Mrkoplju in Vrbovskem. »Naš cilj je, da bi se otroci že od malih nog učili o velikih zvereh in naravnih vrednotah na splošno, razumeli vlogo naših populacij velikih zveri v Gorskem Kotarju in Sloveniji in vedeli, da takšnih območij, v katerih ljudje in velike zveri sobivajo, ni veliko in da smo prav zato edinstveni. Upamo, da bodo naši kotički v šolah otrokom prinesli veselje, nova spoznanja in morda tudi navdihnili kakšnega prihodnjega raziskovalca. Uredili smo tudi nastanitev za risje sirote, kar predstavlja neposredno nadaljevanje uspešne zgodbe o risu Martinu«, je povedal direktor NP-ja Risnjak.
 
Aleksandra Majić-Skrbinšek, ki se z velikimi zvermi v Sloveniji in na Hrvaškem ukvarja skoraj 20 let, je izpostavila najpomembnejše cilje projekta.
»Pomemben cilj projekta je izboljšanje koordinacije med državama za boljše in učinkovitejše obvladovanje in gospodarjenje s populacijami velikih zveri, ki uporabljajo skupne habitate na Hrvaškem in v Sloveniji. Tukaj je zelo pomembno upoštevanje potreb in pričakovanj lokalnega prebivalstva, pa tudi splošne javnosti. Pomembno je v vse procese vključiti ljudi, ki živijo z njimi in dobro razumejo učinke sobivanja z velikimi zvermi – tistimi, ki jim povzročajo težave, pa tudi tistimi, zaradi katerih smo ponosni, da smo velike zveri ohranili. V projektu smo zato predvideli celo vrsto aktivnosti, katerih namen je lažje sobivanje z velikimi zvermi in ki vključujejo tudi konkretne aktivnosti na terenu, kot so materialna pomoč zainteresiranim kmetom in drugim uporabnikom prostora ali danes predstavljeno okrevališče za risje sirote, in tudi jasno oblikovane komunikacijske aktivnosti«, je ob tej priložnosti povedala Aleksandra Majić Skrbinšek.
 
»Velike zveri so vrste, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega, zato se dejstva in prepričanja v javni razpravi pogosto prepletajo. O njih želimo komunicirati čim bolj objektivno. Te živali smo za prihodne generacije dolžni ohraniti, kar pa hkrati predpostavlja soočanje s celo vrsto izzivov in težav. Prav zato si prizadevamo oblikovati sporočila in aktivnosti, ki bodo konstruktivno prispevale k soočanju s temi izzivi. Pravkar smo objavili prvo izdajo čezmejnega časopisa Carnivora Dinarica, s katerim lokalnemu prebivalstvu predstavljamo izzive sobivanja z velikimi zvermi«, je povedala Snježana Malić-Limari iz WWF Adrie.
 
 
© Carnivora Dinarica
Edukativni kutak u školama Gorskog Kotara
© Carnivora Dinarica
Oporavilište za mladunčad risa u NP Risnjak

Share This!

Help us spread the message