What would you like to search for?

Our News

Povijesni dan za Europu – usvojena Uredba o obnovi prirode!

Države članice upravo su usvojile zakon koji mijenja pravila igre za degradirane ekosustave Europe

Ministri okoliša Europske unije konačno su usvojili Uredbu o obnovi prirode (Nature Restoration Law), velik i važan zakon za prirodu, borbu protiv klimatskih promjena, sve građane i budućnost života u Europi.

Države članice, većinom od 20 zemalja koje predstavljaju 66,07% stanovništva, prihvatile su Uredbu, a jednu od najvažnijih uloga odigrala je i nova austrijska ministrica okoliša Leonore Gewessler koja je u posljednjem trenutku, unatoč službenom stavu autrijske Vlade, promijenila prethodno stajalište zemlje i time omogućila da se Uredba i donese. Za Uredbu o obnovi prirode glasale su i Hrvatska i Slovenija, a protiv donošenja Uredbe izjasnili su se ministri Italije, Poljske, Švedske, Finske, Nizozemske i Mađarske. 

Koalicija organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom prirode pod nazivom #RestoreNature, a koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU, izdale su zajedničko priopćenje i naglasile: "Današnji ishod velika je pobjeda za europsku prirodu i građane koji već dugo pozivaju na aktivnosti u borbi protiv alarmantnog propadanja prirode. Nakon godina intenzivne kampanje i mnogih uspona i padova, veselimo se što je ova Uredba postala i stvarnost - ovaj će dan ući u povijest kao prekretnica za prirodu i društvo. No najvažniji dio posla tek nam predstoji - države članice moraju bez odlaganja početi s provedbom Uredbe, u bliskoj suradnji sa svim uključenim dionicima. Važno je znati da se zahvaljujući ovoj Uredbi, priroda može oporaviti, za dobrobit naše klime, bioraznolikosti i ljudi!”

Tekst je prošao jedno od najburnijih putovanja u povijesti zakonodavstva Europske unije. Nakon što je preživio neviđenu kampanju dezinformiranja, s ciljem uništenja za vrijeme rasprave u Europskom parlamentu, umalo je bio odbijen u zadnjem koraku u Vijeću za okoliš. Na kraju je ipak prevagnula potpora zakonu.

Donošenje ove Uredbe važno je i u kontekstu Konferencije UN-a o biološkoj raznolikosti (CBD COP16) kasnije ove godine jer je Europa još jednom pokazala da je voljna prednjačiti u rješavanju krize klime i bioraznolikosti ispunjavanjem svojih globalnih obveza. To je također vrlo jasna poruka novom Europskom parlamentu i Eurpskoj komisiji da tema bioraznolikosti, zaštite prirode i ulaganja u prirpdna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, a na dobrobit građana i gospodarstva mora i dalje biti jedan od euroopskih političkih prioriteta i u godinama pred nama.

Na kraju, ovaj rezultat uslijedio je nakon masovne javne mobilizacije građana, organizacija civilnog društva i poslovnog sektora diljem Europe. Tijekom proteklih nekoliko godina, više od milijun građana, više od 6000 znanstvenika, više od 100 tvrtki, organizacija mladih i civilnog društva iz brojnih sektora zagovarali su donošenje ove Uredbe i obranu integriteta i budućnosti Europskog zelenog sporazuma, bez kojeg nema niti budućnosti Europe. Države članice upravo su usvojile zakon koji mijenja pravila igre za degradirane ekosustave Europe.
 
© Seppo Leinonen
Uredba o obnovi prirode je napokon usvojena

Share This!

Help us spread the message