What would you like to search for?

Our News

Potvrđen Zakon o obnovi prirode!

Danas je Evropski parlament usvojio Zakon o obnovi prirode. Poslušali su glasove od preko milion građana, korporacija, naučnika i nevladinih organizacija i omogućili da ovaj jedinstveni Zakon postane stvarnost.
 
Sofija Babić iz WWF Adrije pojašnjava: „Zakon obavezuje države članice da obnove narušene ekosisteme, doprinesu postizanju ciljeva EU po pitanjima klime i biološke raznovrsnosti kao i da poboljšaju sigurnu hranu. Zakon nalaže obnovu 20 % staništa (uključujući šume, travnjake, močvarna područja, reke, jezera i dna prekrivena koralima) i obezbeđivanje njihovog povratka iz lošeg u dobro stanje do 2030., a taj procenat se s godinama i dodatno povećava.”
 
Zakon o obnovi prirode predstavlja istorijsku priliku za omogućavanje vraćanja prirode u Evropu. U vremenu u kome je kontinent pogođen poplavama, sušama i požarima, ovaj zakon će pomoći da se obezbedi sigurnija i zdravija budućnost za Evropljane.
 
Uprkos naporima krajnje desnice i konzervativaca, odnosno dezinformacijama koje su u kampanji plasirali lobiji koji su hteli da sruše donošenje Zakona, većina zastupnika Parlamenta ostala je verna demokratskom i zakonodavnom procesu i izglasala sporazum koji su izpregovarali tokom Trijaloga prošle godine.
 
Završni korak ovog procesa je da države članice formalno odobre Zakon, što bi trebalo da se desi u martu ili aprilu ove godine.
 
Koalicija #RestoreNature, koju čine BirdLife Evropa, ClientEarth, EEB i WWF EU poručuje: „Zakon o obnovi prirode uvek je bio mnogo više od samog zakonodavnog teksta. On je simbol da Evropa može i hoće da se posveti borbi za opstanak cele planete. Oduševljeni smo što je većina poslanika poslušala činjenice i nauku, i nije podlegla populizmu i širenju straha. Sada podstičemo države članice da slede primer i sprovedu u delo Zakon koji ima za cilj obnovu prirode u Evropi.”

Share This!

Help us spread the message