Petak 13. za Jadran? | WWF

What would you like to search for?

Our News

Petak 13. za Jadran?

Okolišne udruge okupljene u nacionalnu kampanju S.O.S. za Jadran danas su organizirale prosvjednu akciju ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu.  Podržalo ih je i više lokalnih inicijativa i udruga organiziranjem simboličnih akcija diljem Hrvatske.

 Porukom na transparentu „Ti se kockaš – svi gubimo!“ aktivisti i aktivistkinje  upozorili su na neprihvatljive rizike u koje je nadležni ministar Vrdoljak voljan gurnuti brojne lokalne zajednice i naše najvrjednije prirodno dobro - Jadransko more. Ministar Vrdoljak zavarava javnost tvrdeći kako će standardi crpljenja nafte u Hrvatskoj biti stroži nego u Italiji,  iako znamo da je u Italiji zabranjeno crpiti naftu na udaljenosti 22 km od morskih i obalnih zaštićenih područja.  Strateškom studijom utjecaja na okoliš istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu (SPUO)  ovakvi se zahvati dozvoljavaju samo 6 km od naših nacionalnih parkova Kornata i Mljeta.

 U slučaju bilo kakve nesreće, istraživanje i potencijalna eksploatacija nafte dugoročno bi ugrozili eko-sustav Jadrana, a time i sve ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu. Time su podjednako ugroženi stanovnici obale i otoka , kao i oni na kopnu – zbog važnosti koju za Hrvatsku ima turizam i ribarstvo. Ovaj štetan projekt produljit će ovisnost Hrvatske o fosilnim gorivima te doprinijeti produbljenju klimatske krize koja već ima katastrofalne posljedice za ljude (npr. ekstremne vremenske prilike koje uzrokuju poplave i suše). Bušenje nafte na Jadranu ugrožava turizam, jednu od najunosnijih grana hrvatskog gospodarstva koja ne samo da zapošljava velik broj ljudi, već i redovito čini oko 15% ili više godišnjeg BDP-a Hrvatske. To ga čini jednom od rijetkih stabilnih grana hrvatskog gospodarstva. Bušenje ugrožava i ribarstvo koje zapošljava veliki broj ljudi tijekom cijele godine, posebno u područjima koja nemaju većih mogućnosti zapošljavanja, poput otoka i malih primorskih gradova.

 Udruge su sastavile komentare na SPUO, koji ukazuju na brojne manjkavosti same studije i dosadašnje procedure. Zahtijevaju od Vlade Republike Hrvatske odustajanje od potpisivanja štetnih ugovora sa odabranim koncesionarima.

 Aktivisti i aktivistkinje  ponovili su poziv građanima i građankama  te institucijama da se pridruže slanju  komentara i primjedbi u sklopu javne rasprave o SPUO koja traje do 16. veljače 2015. godine. Svi zainteresirani mogu vrlo jednostavno poslati komentare upisom svoga imena i e-mail adrese putem internetske stranice kampanje S.O.S. za Jadran. Ovu kampanju građani i građanke mogu podržati i putem facebook stranice. U prvih 15 sati kampanju je na facebooku podržalo preko 2.000 osoba, dok ih je skoro 300 uputilo komentare nadležnim institucijama.

Fotografije preuzmite na http://zelena-akcija.hr/hr/multimedija/foto/petak_trinaesti_za_jadran

Kontakt: Petra Remeta, WWF Adria, +385 99 798 7551/ Toni Vidan, Zelena akcija, 098/385 650

Share This!

Help us spread the message