What would you like to search for?

Our News

Nacionalni park Sutjeska dobio prvu bitku u borbi protiv hidroelektrana

Okružni sud u Banjaluci poništio je Rješenje o odobravanju Studije utjecaja na okoliš malih hidroelektrana planiranih u kanjonu rijeke Hrčavke u Nacionalnom parku Sutjeska, te tako presudio u korist Centra za životnu sredinu, nevladine organizacije koja je podnijela tužbu.
 
Glavni razlozi ovakve presude suda stoje u nepoštovanju procedura vezanih za izradu studija utjecaja, ponajviše zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP Sutjeska. Sud je osporio i samu studiju, pozivajući se na stručna mišljenja koja su priložena uz tužbu.
 
 „Ova presuda dokazuje ne samo evidentno kršenje zakona od strane ministarstva, nego i suštinske nepravilnosti i nedostatke u postupku izrade studija utjecaja. Očekujemo sličnu presudu i za drugu tužbu za rijeku Sutjesku i nećemo se zaustaviti dok te dvije rijeke ne sačuvamo“, komentirala je presudu Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.
 
U kolovozu 2014. godine Centar za životnu sredinu je u suradnji s Arbor Magnom i WWF-om angažirao eksperte i organizirao istraživački kamp u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, gdje je za samo pet dana zabilježeno čak 403 biljnih vrsta. One se u osporenim studijama, zajedno sa ogromnim brojem drugih vrsta koje su vezane za ove kanjone i od njih zavise, ni ne spominju.
 
„Nakon pet dana istraživanja kanjona Sutjeske i Hrčavke svima nam je bilo jasno – ovi kanjoni su stvarni biseri na europskom kontinentu. Neke od vrsta koje smo našli su prvi put opisane za Bosnu i Hercegovinu. Takvi prostori zaslužuju našu punu pažnju i posvećenost u zaštiti“, dodala je Nataša Crnković.
 
Nacionalni park Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Europi. Plan Vlade Republike Srpske za izgradnju četiri male hidroelektrane u samom srcu Nacionalnog parka ugrožava njegove biološki najvrednije dijelove kao što su kanjoni i klisure rijeka Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica - najočuvaniju prašumu u Europi.
 
„WWF od samog početka podržava inicijativu protiv plana za izgradnju četiri hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska. Razvoj hidroenergetskog projekta u samom srcu nacionalnog parka će neupitno ugroziti izvornost i biološku raznolikost prirode, a time i opstanak parka i mogućnosti koje pruža lokalnom stanovništvu. WWF smatra da bi nacionalni parkovi trebali biti zaštićeni od ovakvih destruktivnih infrastrukturnih projekata i proglašeni kao `zone isključenja` za razvoj hidroelektrana“, rekla je Petra Remeta iz WWF-ovog Mediteranskog programa.


 

Share This!

Help us spread the message