Kroz zanimljive eksperimente osnovci učili o važnosti očuvanja životne sredine | WWF

What would you like to search for?

Our News

Kroz zanimljive eksperimente osnovci učili o važnosti očuvanja životne sredine

Beograd,  4. mart 2015.  -  U okviru radionica koje je organizovala voda Rosa učenici beogradskih osnovnih škola učestvovali su u zanimljivim ekološkim eksperimentima.  Edukativne radionice Rosa je organizovala sa partnerima iz WWF- Svetskog fonda za prirodu povodom dobijanja Zlatnog sertifikata Evropske agencije za upravljanje i zaštitu voda (European Water Stewardship) za odgovorno upravljanje vodama i zaštitu životne sredine.

Mladi polaznici radionica imali su priliku i da vide jedinstvenu izložbu fotografija  japanskog naučnika dr Masaru Emota koja prikazuje kako se u kristalima vode ogledaju ljudska osećanja poput ljubavi, mržnje, zahvalnosti. Saznali su više o  vodenom otisku  i u okviru „eksperimentarijuma” izvodili oglede putem kojih su na zabavan način stekli korisna znanja o neophodnosti čuvanja životne sredine.

“Naša misija je da zaustavimo uništavanje životne sredine i stvorimo budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog  korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje. Posebnu pažnju posvećujemo  deci i smatramo da je od presudne važnosti da se u što ranijem uzrastu obrazuju o važnosti čuvanja prirode. Upravo kroz ovakve radionice imamo priliku da im kroz igru i zabavu prenesemo praktično znanje kako bi se odgovorno ponašali prema životnoj sredini“, izjavila je Sonja Bađura iz WWF - Svetskog fonda za prirodu.

„Vodimo se motom da prirodu ne nasleđujemo od naših predaka, već pozajmljujemo od budućih pokolenja. Zato smatramo da je važno da generacijama koje dolaze omogućimo da saznaju više o prirodi i načinima na koje možemo da je očuvamo.  Samo kad priroda traje, priroda daje, te nam je drago što smo tu poruku preneli osnovcima koji su tokom radionica učili o zaštiti životne sredine, pogotovo vode koja je neprocenjivi resurs. Što je najvažnije, to znanje će moći da prenesu i svojim drugarima, budući da su eksperimenti bezbedni, laki i zanimljivi“, rekla je Tanja Petrović, predstavnica Rosa vode.

Izložba kristala vode japanskog naučnika dr Masaru Emota otvorena je do 18. marta u galeriji G12 HUB, Karađorđeva 59.

Share This!

Help us spread the message