What would you like to search for?

Our News

Satom u mraku osvijetlimo probleme s kojima se suočava Zemlja

U ovogodišnjem Satu za planet Zemlju sudjeluju 172 zemlje, a među 37 znamenitosti priznatih kao UNESCO-va svjetska baština, naći će Dubrovačke gradske zidine i Dioklecijanova palača

ZAGREB- U subotu se obilježava Sat za planet Zemlju, najveća volonterska akcija na svijetu koja je ove godine posvećena klimatskim promjenama, odnosno utjecaju pojedinaca, zemalja i organizacija u njihovu ublažavanju. S tim u vezi WWF organizira u petak u Tehničkom muzeju u Zagrebu, s početkom u 11 sati, javnu tribinu naziva "Udaljuje li eksploatacija nafte u Jadranu Hrvatsku od njenih klimatskih i održivih ciljeva?", a ulaz je slobodan.

Sat za planet Zemlju održava se devetu godinu zaredom, a akcija je pokrenula lavinu organiziranih proslava posljednje subote u ožujku u gotovo svakom dijelu svijeta. Ove će godine u akciji sudjelovati 172 zemlje: od Kambodže preko Kameruna do Kolumbije, od Albanije do Japana, od Tanzanije do Sri Lanke, u 20:30 sati gasit će se svjetla a ljudi će se okupljati kako bi se barem na jedan sat skrenula pozornost na klimatske promjene. Svjetla će se ugasiti u više od 7000 gradova, a u mrak će utonuti čak 37 znamenitosti koje je priznao UNESCO, među njima Gradske zidine u Dubrovniku te južno pročelje Dioklecijanove palače,  koje će se zamračiti zajedno sa splitskom rivom.

U prošlogodišnjem gašenju svjetala u Hrvatskoj je sudjelovalo čak 58 zamračenih gradova! Broj gradova koji će se zamračiti ove subote raste iz dana u dan, a pridružuje im se i poslovni sektor. IKEA Zagreb organizira predavanje za svoje zaposlenike, te ima popularnu cijenu na led rasvjetu. Brojni hoteli (Esplanade, Istratours, Hup-Zagreb...) ne samo da zamračuju fasade nego i priređuju poseban "Earth Hour" program. T-Hrvatski telekom gasi rasvjetu u svim svojim prodavaonicama, a pridružuje im se i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji će također utonuti u mrak. Zamračit će se i pulska Arena, Trsatska gradina u Rijeci, Medvedgrad, Zagrebačka katedrala, središta Zadra, Šibenika, Vukovara, Makarske, Koprivnice i mnogih drugih gradova.

WWF poziva sve stanovnike Hrvatske da se okupe uz znamenitosti koje će biti zamračene u njihovim gradovima. U Zagrebu će ispred Zagrebačke katedrale biti organizirano fotografiranje svjetlosne fotografije u sklopu nagradnog foto-natječaja "Ostavi svoj trag za Zemlji!", o kojem više možete doznati na Facebook stranici WWF Adria. Onima željnima zabave otvorena su vrata Studija smijeha, gdje će biti organiziran stand-up u mraku.

Share This!

Help us spread the message