What would you like to search for?

Our News

Više od 250.000 Europljana pozvalo Europsku komisiju da radikalno reformira poljoprivredu EU

Završila je kampanja "Zemlja od koje živimo"

Zagreb – Danas je Europska komisija dobila jasnu i snažnu poruku: poljoprivredna politika EU mora se radikalno promijeniti. To je ono što je 258.708 građana i više od 600 organizacija civilnog društva i poduzeća poručilo Komisiji putem najvećeg javnog savjetovanja EU o poljoprivrednoj politici zatvorenog jučer u ponoć.
 
Veliku mobilizaciju stvorila je kampanja Zemlja od koje živimo koju su pokrenuli WWF, Birdlife i Europski ured za zaštitu okoliša (EEB), pozivajući na poljoprivrednu politiku EU koja će štititi našu klimu i okoliš, biti dobra za poljoprivrednike i potrošače te doprinositi zdravoj i održivoj proizvodnji hrane. U četiri tjedna u kampanju se uključilo više od 250.000 ljudi iz cijele Europe, 600 tvrtki i organizacija koje predstavljaju potrošače, sektor prehrane, dobavljače pitke vode i one koji promiču zaštitu okoliša, razvoj, zdravlje i dobrobit životinja.
 
Jabier Ruiz, stručnjak za poljoprivredu i održive sustave hrane u WWF-ovom Uredu za europsku politiku, rekao je: „Poruka je jasna: Europljani se brinu o uzgoju životinja, hrani i prirodi i ne žele da se njihova hrana proizvodi na štetu prirode. Oni žele da se njihov javni novac ulaže u drukčiji poljoprivredni model koji služi održivim poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama i ne uništava naše ograničene prirodne resurse i vrste. Vidjet ćemo hoće li Europska komisija biti na nivou svog mandata i donijeti novu politiku koja će podržati istinsko održivi sustav hrane i uzgoja u budućnosti.“
 
Zajednička poljoprivredna politika EU (ZPP), koja troši gotovo 40% proračuna EU, glavni je pokretač neodržive poljoprivrede u Europi, jer nastavlja poticati proizvodnju industrijske hrane koja uzrokuje degradaciju okoliša. Neodrživa poljoprivreda je glavni razlog gubitka biološke raznolikosti u Europi, uzrokujući nestajanje vrsta poput ptica i pčela. Naša ruralna područja izgubila su više od 58%  seoskih ptica, a 24% europskih bumbara prijeti izumiranje, što će prouzrokovati i velike ekonomske gubitke. ZPP također ne rješava potrebe ruralnih područja: između 2007. i 2013. godine izgubljeno je oko 20% radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru, uz sve veći broj malih poljoprivrednika koji su izbačeni iz poslovanja.
 
„Zajednička poljoprivredna politika je najstarija ali i najkontroverznija zajednička politika EU koja se pokazala kao sasvim neučinkovita. Doprinos hrvatskih građana koji su sudjelovali u kampanji 'Zemlja od koje živimo' je značajan i drago mi je da su pokazali da razmišljaju o budućnosti naše prirode, opstanku vrsta bez kojih nam je život nezamisliv, o zdravlju i dakako hrani i okusima voća i povrća koji danas nisu ni nalik onima iz djetinjstva“, ističe Martin Šolar, direktor WWF Adrije.
 
Očekuje se kako će Europska komisija objaviti rezultate javnog savjetovanja na konferenciji u Bruxellesu 7. srpnja, dok bi stav o budućnosti ZPP-a trebao biti poznat do kraja 2017. Nova zajednička poljoprivredna politika EU treba se u svim državama članicama uvažiti do 2021. godine.
                                                                                KRAJ


Bilješke za urednike:
 
Kampanju Living Land (Zemlja od koje živimo) pokrenuli su BirdLife Europe & Central Asia, Europski ured za zaštitu okoliša (EEB) i WWF. Organizacije koje su se pridružile kampanji slažu se da nova poljoprivredna politika EU mora biti:
Poštena - za poljoprivrednike i ruralne zajednice.
Ekološki održiva - za čisti zrak i vodu, zdravo tlo i bogat biljni i životinjski svijet.
Zdrava - za dobru hranu i dobrobit svih ljudi.
Globalno odgovorna - za klimu planeta i održivi razvoj širom svijeta.
 
U sklopu kampanje WWF je organizirao okrugli stol „Zemlja od koje živimo“ - http://adria.panda.org/vijesti/?298890/Vie-od-150-tisua-ljudi-potie-promjenu-Zajednike-poljoprivredne-politike
 
Filmove korištene u kampanji „Zemlja od koje živimo“ na hrvatskom jeziku možete preuzeti na Youtube kanalu WWF Adrije.
 
Za više informacija:
Petra Boić Petrač, voditeljica odjela komunikacija u WWF Adriji, mob. +385 91 2905 976, e-mail: ppetrac@wwfadria.org

Share This!

Help us spread the message