What would you like to search for?

Our News

WWF Adria na pošumljavanju PP Medvednice povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je u ponedjeljak, 5. lipnja, u Parku prirode Medvednica gdje je sedamdesetak volontera, uz pomoć djelatnika PP Medvednica, WWF Adrije i Hrvatskih šuma, zasadilo 500 sadnica divljih trešanja, hrasta kitnjaka i obične bukve. Također, čistio se park i uklanjao bagrem koji, zbog svojih invazivnih svojstava, otežava rast i razvoj autohtonih vrsta.
 
U pošumljavanju su sudjelovali kanadski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, ravnateljica JU PP Medvednica Snježana Malić-Limari te direktor WWF Adrije Martin Šolar.
 
“Malo velikih gradova ima mogućnost imati izuzetni park prirode na domak grada, kao što je to slučaj u Zagrebu s PP Medvednica. Vrijednosti i dobrobiti zaštićenoga područja ponekad su slabo prepoznate, stoga podržavamo ovakve akcije kako bi se ljude podsjetilo kakvo blago imaju, ali i da ga treba čuvati” kaže Martin Šolar.
 
Odabir PP Medvednica za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša je veoma znakovit i poučan jer je u kratkome vremenu lokalitet stradao od posljedica devet oluja s velikim vjetroizvalama, čije česte pojave klimatolozi predviđaju već u skoroj budućnosti.
 
“Akcije pošumljavanja Medvednice na degradiranima i oštećenima padinama su inicijalno potrebne za obnovu šuma. Ovakvim akcijama i zajedničkim pristupom šumara, parka prirode Medvednica, MZIOP, nevladine udruge WWF Adria i Kanadske ambasade samo pokazuju koliko je važno da šira javnost pa i grad sam znaju koliko je  vitalna i zdrava šumska vegetacija važna za park i njegovu dobrobit” istaknuo je Šolar.
 
 Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. Ovogodišnja zemlja domaćin je Kanada, a tema Svjetskog dana zaštite okoliša je „Povežimo ljude s prirodom“.
 
Inače, obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša pridružili su se i nacionalni parkovi Krka, Mljet i Paklenica te park prirode Biokovo koji ovoga tjedna nude 50% popusta na kupnju ulaznica preko internetske stranice www.parkovihrvatske.hr.

Share This!

Help us spread the message