Na Mrežnici završila najveća kampanja za očuvanje naših rijeka | WWF

What would you like to search for?

Our News

Na Mrežnici završila najveća kampanja za očuvanje naših rijeka

Više od 200 veslača u sedam dana obišlo šest rijeka kojima prijeti izgradnja hidroelektrana

Duga Resa – Danas se na Mrežnici u Dugoj Resi završila najveća kampanja za očuvanje hrvatskih rijeka „Naše rijeke, naše blago – Veslajmo za naše rijeke“, koju je organizirala svjetska organizacija WWF Adria u suradnji s udrugama Kupa – udruga za sport, rekreaciju i turizam, Kanu klub Končar Zagreb, Kajak kanu klub Rastočki mlinari, Vodomar, Rafting klub Matis i Udruga Eko Pan iz Karlovca, te inicijativa građana “Volimo Mrežnicu” iz Duge Rese i “Ujedinjeni Slunj” iz Slunja.
 
U razdoblju od 5. do 10. lipnja više od 200 kajakaša preveslalo je više od 80 kilometara po Savi, Dravi, Kupi, Zrmanji, Korani i Mrežnici. WWF je kao dio kampanje pokrenuo i peticiju za spas rijeke Krupe u kojoj traže da se rijeka Krupa izuzme iz svih oblika korištenja u hidroenergetske svrhe. Peticiju je do danas potpisalo više od 1500 građana, a WWF će je po njezinu završetku, 22. srpnja, predati Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji.
 
Tijekom kampanje organizirana su i dva okrugla stola na temu malih hidroelektrana kako bi se javnosti predstavili negativni utjecaji malih hidroelektrana koje predstavljaju kao projekte s malim utjecajem na prirodu.
 
„Jako smo zadovolji što je naša kampanja uspjela! Obišli smo sve rijeke kojima smo i planirali proći i sve smo ih zatakli u dobrom stanju. Zahvaljujemo na podršci svim klubovima, nevladinim udrugama i građanima, te im poručujemo da ćemo se i dalje boriti za naše rijeke da i budućim generacijama ostanu na raspolaganju. Naše rijeke su naše blago!“, rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF-a.
 
Kampanja je danas završila glavnim događajem u Dugoj Resi na Mrežnici, gdje su se okupili svi kajakaši koji su sudjelovali u akciji, kao i brojni drugi gosti koji podržavaju da naše rijeke ostanu prirodne. Završna svečanost je uključivala bogat program, od stand-upa do koncerta Boba Milana i Heavy Grace Blues Band. 

Share This!

Help us spread the message