What would you like to search for?

Our News

Bačko Podunavlje postalo novi UNESCO rezervat biosfere u Srbiji

Napravljen značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere `Mura-Drava-Dunav`

Pariz – WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, pozdravlja odluku Međunarodnog koordinacijskog vijeća UNESCO programa „Čovjek i biosfera“, koji je na svom ovogodišnjem zasjedanju u Parizu odlučio da rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ bude upisan na Svjetsku listu rezervata biosfere.
 
Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ nalazi se na sjeverozapadu Vojvodine i dio je „Europske Amazone“, koja predstavlja jednog od najbolje očuvanih riječno-močvarnih područja u slivu Dunava. Ovaj jedinstveni riječni ekosustav područje je izuzetne biološke raznolikosti i centar rijetkih prirodnih staništa poput prostranih poplavnih šuma, mrtvica, rukavca i pješčanih riječnih obala.
 
„Veliko je zadovoljstvo i čast što je UNESCO prepoznao izuzetne vrijednosti i potencijal `Bačkog Podunavlja`. Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji pored rezervata `Golija-Studenica`, što je od velikog značaja za državu, jer program `Čovjek i biosfera` ne samo da promovira koncept održivog razvoja, već i u praksi pokazuje da je on moguć. Ovo proglašenje će znatno pomoći očuvanju prirode Srbije, jedne od najraznovrsnijih u Europi. `Bačko Podunavlje` se isto tako odlikuje vrlo bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru“, rekao je prof. Darko Tanasković, veleposlanik Republike Srbije kod UNESCO-a.
 
U okviru rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ koji se prostire na područjima općina Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 ha, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vrijedni Specijalni rezervati prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“.
 
„Rezervat biosfere`Bačko Podunavlje` pridružio se svjetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESCO-a, osmišljenih s ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vrijeme promoviraju održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima. Uspostavljanje rezervata biosfere vrlo je značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere `Mura-Drava-Dunav`, prvog zaštićenog područja u svijetu koje se prostire u pet zemalja: Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. WWF već duži niz godina surađuje s partnerima iz ovih pet zemalja na zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti `Europske Amazone`, trenutno u okviru projekta `coop MDD` koji financira Europska unija“, izjavila je Duška Dimović, direktorica WWF programa u Srbiji.
 
U „Europskoj Amazoni“, zahvaljujući očuvanoj dinamici poplavnih područja, postojanju prirodnih aluvijalnih šuma i brojnih vlažnih staništa, utočište nalazi veliki broj zaštićenih vrsta životinja i biljaka. Među najznačajnijim rijetkim vrstama životinja ovog područja ističu se orao štekavac, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija europskog jelena u Srbiji.
 
„Izuzetno mi je drago što je nominacija koju je pripremio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pozitivno ocijenjena od strane delegata Međunarodnog koordinacijskog vijeća UNESCO programa `Čovjek i biosfera`. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je intenzivno radio s WWF i ostalim partnerima na nominaciji ovog područja u proteklih pet godina. Izuzetan doprinos i podršku je pružila Povjerenstvo Republike Srbije za suradnju s UNESCO-om. Sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz suradnju s upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere“, rekla je dr. Biljana Panjković, direktorica Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Share This!

Help us spread the message