What would you like to search for?

Our News

Poziv za prijavu projekata – Očisti me!

WWF Adria u suradnji s Udrugom Hyla trenutno provodi projekt “MedIsWet - Očuvanje vlažnih staništa na otocima Sredozemlja” te u sklopu njega raspisuje poziv za projekte imena Očisti me!, namijenjen osnovnim i srednjim školama. Prijave traju do 15. prosinca.

Akcijom Očisti me! želi se ukazati na velik problem s kojim se susreću naša vlažna staništa na otocima – a to je odlaganje krutog otpada, posljedično stvaranje divljih odlagališta otpada. Usprkos velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih 100 godina nestalo čak 64% vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju "otoke unutar otoka" i bogate oaze bioraznolikosti.

Cilj je poziva Očisti me! obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa (2. veljače) akcijom čišćenja vlažnih staništa na otocima (lokve, bare, jezera). Kako je ovogodišnja tema “Vlažna staništa i bioraznolikost", akcija Očisti me!  direktno pomaže očuvanju bioraznolikosti na našim otocima, što je izuzetno bitno ovih dana kad nestaje toliko vrsta. Putem natječaja dodijelit će se pet financijskih potpora za održavanje akcije čišćenja vlažnih staništa na otocima, kao i za pravilno odvajanje prikupljenog otpada (staklo, plastika, metal, papir). Maksimalni iznos jedne potpore je 8.000 kuna, a svaki prijavitelj može predložiti samo jedan projekt.

Prihvatljivi troškovi su:
 
  1. trošak prijevoza učenika i učenica,
  2. nabava vreća i rukavica,
  3. odvoz prikupljenog otpada kamionom na za to predviđeno mjesto,
  4. okrjepa za sudionike i sudionice,
  5. fotografiranje događaja,
  6. radionica pravilnog odvajanja otpada.
 
Neprihvatljivi troškovi su proizvodi od jednokratne plastike, proizvodi koji se ne mogu reciklirati ili ponovno iskoristiti, ili honorari za radnike/radnice prijavitelja.
 
Prihvatljivi prijavitelji su osnovne i srednje škole na otocima Jadrana, a za prijavu potrebno je ispuniti prijavni obrazac koji se može preuzeti na linku. Prijave se šalju elektronskim putem na adresu: akuzmanic@wwfadria.org

Prijave traju do 15. prosinca 2019., a izabrani prijavitelji bit će obaviješteni o rezultatima natječaja najkasnije do 10. siječnja 2020. Svi primatelji potpore dužni su do kraja veljače 2020. godine poslati izvještajnu dokumentaciju koja mora sadržavati: kratki pisani izvještaj o održanoj akciji, fotografije događaja, preslike računa, te popis objava u medijima (ako postoje).

Više o projektu MedIsWet možete saznati OVDJE.
Slatkovodna lokva Lokavje, Lastovo

Share This!

Help us spread the message