What would you like to search for?

Our News

Od sutra živimo na dug!

Zemlje naše regije već su u ekološkom dugu: Slovenija od travnja, Hrvatska i BiH od lipnja, a u subotu ulazi i Srbija

Sutra ulazimo u ekološki dug! Za razliku od prošle godine, kada se Dan ekološkog duga obilježio 22. kolovoza kao direktna posljedica promjene ponašanja ljudi diljem svijeta u borbi protiv pandemije COVID-19, ove se godine taj dan vratio na kraj srpnja, te se obilježava tek dva dana kasnije u odnosu na 2019. godinu.

Dan ekološkog duga je dan kada potrebe čovječanstva prema prirodi nadmašuju ono što Zemljini ekosustavi mogu obnoviti u jednoj godini. Tako ćemo sa sutrašnjim danom potrošiti Zemljin 'proračun' za cijelu 2021. godinu i započeti „život na dug“.

Značajni pokretači za brži ulazak u dug ove su godine povećanje ugljičnog otiska za 6,6% u odnosu na prošlu godinu, kao i smanjenje globalnog biokapaciteta šuma za 0,5%, velikim dijelom zbog naglog porasta krčenja šuma u Amazoniji. Samo u Brazilu je 2020. izgubljeno 1,1 milijun hektara, a procjene za 2021. godinu ukazuju na povećanje krčenja šuma za 43% u odnosu na prethodnu godinu.

Unutar ‘proračuna’ Zemljinih prirodnih resursa bili smo sve do oko 1970. godine, kada je Dan ekološkog duga bio 23. prosinca. Već 1980. godine u dug smo ušli 13. listopada, a 2010. godine 28. kolovoza. Svake se godine, izuzev prošle, dan obilježava sve ranije.

Iz Mreže za globalni ekološki otisak (Global Footprint Network) koja vrši ova mjerenja priopćeno je da čovječanstvo trenutno koristi 74% više od onoga što ekosustavi planeta mogu obnoviti. Konkretnije, trošimo 1,7 planeta, iako nam je na raspolaganju samo jedan.

Zemlja koja prva ulazi u ekološki dug je Katar i to već 9. veljače. Među državama u našoj regiji u ekološki dug prva je ušla Slovenija, 30. travnja. Crna Gora je zakoračila u dug 23. svibnja, Hrvatska 6. lipnja, Bosna i Hercegovina 17. lipnja te Sjeverna Makedonija - 10. srpnja. Srbija će u dug ući ove subote, a Albanija tek 12. listopada.

Dan ekološkog duga pada točno stotinu dana prije klimatskog summita COP26. Danas, kada svjedočimo velikom broju prirodnih katastrofa, važnije je nego ikada ranije da državni čelnici donesu odluke koje će biti u skladu s boljom klimatskom budućnošću.  
 
Ekološki dug zemalja u svijetu za 2021. godinu

Share This!

Help us spread the message