What would you like to search for?

Our News

Mladi u Srbiji predstavili svoja klimatska rešenja u okviru omladinskog projekta WWF-a

WWF je održao prvi Omladinski klimatskih forum u Srbiji na kojem su mladi predstavili svoje klimatske inicijative

Beograd, 27. septembar 2021. – U nedelju 26. septembra, WWF, svetska organizacija za zaštitu prirode, organizovao je prvi Omladinski klimatski forum u Srbiji na kojem su mladi uzrasta 15-24 godine predstavili svoje inicijative posvećene ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promenama. Tokom Foruma predstavljeno je pet inicijativa mladih. 

„Solarni azil” je postavio solarne panele u azil za životinje u saradnji sa učeničkom kompanijom „Ekolim”. „Zajednički frižider” planira da postavi frižidere i ormane na javnim mestima gde bi građani mogli da ostavljaju suvišnu hranu i odeću koju onima kojima je potrebna. „Biodivovi” koriste društvene mreže i podkast da podignu svest javnosti o značaju biološke raznovrsnosti, dok je „Edukativna radionica - Drveće i klima” organizovala radionicu za đake OŠ „Đura Daničić”. Mladi iz „Ciklopromene” su se obratili odabranim institucijama i kompanijama, pozivajući ih da se osvrnu na sopstveni uticaj na zagađanje vazduha.

Tri inicijative su odabrane da predstave svoj rad na regionalnom forumu u okviru projekta „Na mladima klima ostaje”. „Solarni azil”, „Zajednički frižider” i „Biodivovi” će se 10. oktobra pridružiti vršnjacima iz Bugarske, Rumunije i Češke, gde će na regionalnom nivou razmatrati moguća rešenja i pristupe problemu klimatskih promena.

Pravo je zadovoljstvo bilo pratiti mlade dok su sprovodili svoje aktivnosti tokom prethodnih meseci. Svaka od inicijativa se susretala sa različitim preprekama koje smo zajedno prelazili, učeći iz iskustva. Sastajali smo se minimum jednom nedeljno i veselili se malim i velikim pobedama. Posebno mi je drago što mladi ne žele da stanu sa radom, već uveliko planiraju sledeće korake i žele da uključe što veći broj vršnjaka, a mi ćemo nastaviti da ih podržavamo.”, ističe Mina Mirić, koordinatorka projekta „Na mladima klima ostaje” iz WWF Adrije.

WWF nastavlja da razvija saradnju sa mladima u Srbiji i regionu. U okviru davanja glasa mladima, u utorak 28. septembra u 11h WWF i nedeljnik „Vreme” organizuju onlajn panel „Da nam klima štima – za prirodu i društvo”, gde će mladi moći da nastave razgovor o klimatskim promenama, ovaj put sa stručnjacima iz biologije, komunikologije i socijalne psihologije.

 

Share This!

Help us spread the message