What would you like to search for?

Our News

Reke Jugoistočne Evrope privukle brojne raftere iz celog sveta

Svetsko prvenstvo u raftingu sjajan je podsetnik na sve prilike koje reke slobodnog toka pružaju ljudima, ali i podsetnik potrebe uspostavljanja njihove trajne zaštite

Voda je najveće prirodno bogatstvo našeg regiona. Dok teče niz nebrojene reke i potoke, pruža brojne koristi za ljude i podržava neverovatnu biološku raznovrsnost. To je prepoznalo na stotine raftera iz više od 20 zemalja koji su se ove nedelje okupili u Banja Luci na Svetskom prvenstvu u raftingu.
 
U cilju očuvanja slatkovodnih blaga Jugoistočne Evrope, organizacije The Nature Conservancy (TNC), WWF Adria, Centar za životnu sredinu, sa brojnim partnerima koji uključuju i rafting klubove, pokrenule su Inicijativu za trajnu zaštitu slatkih voda.
 
“Trajnu zaštitu slatkih voda vidimo kao dugotrajnu zaštitu ovih vrednih ekosistema i svih vrednosti koje oni imaju. Važno je napomenuti kako samo pažljivim upravljanjem i zaštitom možemo da osiguramo povećanje biološke raznovrsnosti, uz istovremeno podržavanje svih društvenih vrednosti koje slatkovodni ekosistemi imaju za celu zajednicu. U svom radu nastojimo da primenimo ovaj način razmišljanja, kako bismo zaštitili neke od najbolje očuvanih reka u svetu, koje su presudne za živi svet koji od njih zavisi”, istakla je Tamara Prajninger Horvat iz TNC-a.
 
Iz godine u godinu, ova inicijativa raste i već postoji nekoliko primera trajne zaštite u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Podstaknuti tim uspesima, uz saradnju sa relevantnim institucijama i lokalnim organizacijama, aktivno se radi na uspostavljanju novih rečnih zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini i Srbiji.
 
“U Bosni i Hercegovini radimo na zaštiti gornjeg toka reke Neretve. Reka se odlikuje raznovrsnim staništima u kojima žive brojne retke i endemske biljne i životinjske vrste kojima je potrebna hitna zaštita. Zbog toga smo u junu 2021. godine pokrenuli inicijativu za uspostavljanje dva nova zaštićena područja na Neretvi. Dok čekamo rezultate istraživanja, nadamo se kako će upravo ova zaštićena područja biti prvi primer trajne zaštite slatkih voda u Bosni i Hercegovini”, izjavila je Jelena Ivanić iz Centra za zaštitu životne sredine.
 
Svetsko prvenstvo u raftingu sjajan je podsetnik na sve prilike koje reke slobodnog toka pružaju ljudima, ne samo u svrhu rekreacije i opšte dobrobiti, nego i održivog razvoja.
 
“U našem radu na zaštiti reka, rafteri i rafting klubovi su se pokazali kao pravi saveznici i najbolji ambasadori za reke slobodnog toka. Zajedno želimo da promenimo način na koji ljudi doživljavaju reke, kako bismo ih ponovno povezali sa prirodom i osigurali dugotrajnu zaštitu naših najvažnijih prirodnih resursa”, zaključila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.
 
Dok uživamo u sportskim veštinama učesnika takmičenja, prisetimo se kako je dokazano da svega dva sata nedeljno koja provedemo u prirodi mogu da imaju značajan pozitivan uticaj na naše zdravlje, smanjenje stresa i uopšteno fizičko i psihičko blagostanje. Zbog ovih i mnogih drugih dobrobiti, neophodno je da zajedno radimo na zaštiti naših slatkovodnih blaga i pobrinemo se da se njima dobro upravlja. 
Inicijativa za trajnu zaštitu slatkih voda na Svetskom prvenstvu u raftingu

Share This!

Help us spread the message