What would you like to search for?

Our News

COP28 mora biti COP klimatske vjerodostojnosti

Ovogodišnji klimatski summit mora rezultirati dramatičnom promjenom smjera kako bi se klimatske aktivnosti uskladile s ciljem ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5°C

DUBAI – Svjetski čelnici moraju osigurati da Konferencija UN-a o klimatskim promjenama 2023. (COP28) bude vjerodostojna, poručuju iz WWF-a. Dogovori postignuti u Dubaiju moraju biti usklađeni s hitnošću klimatske krize i razmjerima potrebnima za suočavanje s njom.

Na najvažnijim klimatskim razgovorima od nastanka Pariškog sporazuma iz 2015. godine, ključna odluka iz Dubaija usmjerit će se na Prvo globalno izvješće, takozvani „Global Stocktake”, i prvu procjenu napretka prema postizanju ciljeva Pariškog sporazuma. U skladu s time, COP28 mora rezultirati promjenom smjera koji će se oblikovati buduće globalne klimatske akcije.

Manuel Pulgar-Vidal, globalni voditelj WWF-a za klimu i energiju te predsjednik COP20, rekao je: „COP28 mora biti klimatski vjerodostojan. Svi planovi, obećanja i financiranje moraju biti usklađeni s brzinom i razmjerima akcija potrebnih da se spriječe najgori učinci klimatske krize. Još uvijek možemo izbjeći budućnost u kojoj stalno eskaliraju klimatske katastrofe, ali skrenuli smo s puta i nemamo još puno vremena.”

Zemlje moraju pristati na putokaz kojim se resetiraju globalne ambicije i usmjeravaju globalne klimatske akcije u skladu s ograničavanjem globalnog zatopljenja na 1,5°C. „Ne možemo si priuštiti još jedan COP na kojem ambicija i akcija nisu dovoljno snažne. Što prije i odlučnije djelujemo, to će prije ljudi i priroda uživati u dobrobitima čišće, sigurnije i stabilnije budućnosti”, nastavio je Pulgar-Vidal.

Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode WWF Adria, dodala je: „Nedavno objavljeno Izvješće Okolišnog programa Ujedinjenih naroda o raskoraku između politika koje su na snazi i i onih na koje su se države obvezale pokazuje da i dalje ne uspijevamo adekvatno smanjivati emisije te da smo na putu prema zatopljenju od 2,5 do 2,9 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje. U transformaciji moraju sudjelovati svi gospodarski sektori, a bogatije zemlje koje ujedno imaju i veću povijesnu odgovornost za emisije stakleničkih plinova moraju se na ovom COP-u obvezati na ambiciozniju i bržu akciju.”

Financiranje je ključ za pokretanje djelovanja na području klime. Vjerodostojnost ove konferencije ovisi o dokazima značajnog povećanja javnih financija razvijenih zemalja na više od 100 milijardi dolara godišnje. Imperativ je dvostruko povećanje financiranja za prilagodbu klimi do 2025. u skladu s potrebama zemalja u razvoju.

WWF je pozvao da se sve zemlje obvežu na postupno ukidanje fosilnih goriva. Fernanda Carvalho, voditeljica politike WWF-a za klimu i energiju, rekla je: „Čelnici moraju pristati na globalni plan za ukidanje svih fosilnih goriva. Ako ne okončamo ovo doba fosilnih goriva osudit ćemo svijet na sve veće klimatske poremećaje. Prestanak njihove proizvodnje i uporabe fosilnih te potpuni prijelaz na obnovljivu energiju rješenje je koje će imati najveći utjecaj na klimatske promjene u velikom opsegu.

Važno je da zemlje razumiju da su klimatska kriza i kriza bioraznolikosti neodvojive. „Guramo prirodne sustave izvan njihovih granica. Dekarbonizacija i obnova prirode moraju se dogoditi paralelno. U skladu s time, WWF poziva na uspostavu novog radnog programa o klimi i prirodi kao dijela budućih COP klimatskih summita”, poručuje Carvalho.
 
Rješenja postoje, samo ih moramo početi poduzimati

Share This!

Help us spread the message