What would you like to search for?

Our News

Uredba o obnovi prirode korak bliže do donošenja nakon potpore Odbora za okoliš Europskog parlamenta

Članovi Odbora za okoliš Europskog parlamenta velikom većinom od 53 prema 28 glasova podržali su Uredbu o obnovi prirode i odobrili tekst kakav je dogovoren u trijalogu. Za konačno usvajanje Uredbe potreban je sada samo još jedan korak – usvajanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Uredba o obnovi prirode u početku je zamišljena za provedbu mjera za obnovu najmanje 20 posto prirode EU na kopnu, rijekama i morima do 2030. godine, no u procesu donošenja do ove točke prošla je mukotrpan put. Ranije ove godine prijedlog Uredbe neočekivano je postao meta agresivne kampanje dezinformiranja i zastrašivanja koju je vodila EPP skupina Manfreda Webera.

Tijekom plenarnog glasanja u srpnju ove godine, Europski parlament znatno je ublažio i oslabio tekst Uredbe u usporedbi s prijedlogom Komisije i općim pristupom Vijeća. Tijekom pregovora u trijalogu su postignuti kompromisi kako bi se izašlo u susret svim stranama uključenima u sporazum koji je postignut 9. studenog. Ovaj današnji ishod odražava zajednički rad i mnoge ustupke koji su učinjeni tijekom pregovora za postizanje dogovora u trijalogu, kako bi Uredba o obnovi prirode ipak ugledala svjetlo dana.

Slijedi konačno glasanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta za koje se očekuje da će se održati početkom 2024. godine. Da bi se zaključio zakonodavni proces, Vijeće će morati dati još jedno posljednje službeno odobrenje koje bi trebalo biti formalnost, budući da je tekst Uredbe već prošli tjedan dobio zeleno svjetlo od država članica.

Ovakav ishod u Odboru za okoliš između ostalog je i rezultat višemjesečne mobilizacije bez premca za  potporu prvoj Uredbi u Europskoj uniji koja se bavi obnovom ekosustava: više od 6000 znanstvenika, više od 100 tvrtki, više od 200 nevladinih organizacija, brojni klimatski aktivisti i više od milijun potpisa i poruka građana jasno su posljednih mjeseci dali do znanja da žele da se donese snažna Uredba o obnovi prirode. Kontinuirano pozivaju i potiču donositelje odluka da donesu ovu prijeko potrebnu Uredbu.

Koalicija #RestoreNature, koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU, u svojem je zajedničkom priopćenju rekla kako je ohrabrujuće vidjeti kako je podrška Uredbi porasla otkako je postignut dogovor u trijalogu. „Odbor za okoliš sada je pokazao svoju jasnu predanost pripremi ove Uredbe prije sljedećih europskih izbora. Međutim, još uvijek je razočaravajuće vidjeti neke zastupnike u Europskom parlamentu koji nisu voljni zaštititi Europu i njezine građane od razornih utjecaja klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti. Sad je na redu je plenarna sjednica Europskog parlamenta koja bi trebala slijediti primjer Odbora i glasati „za“ Uredbu o obnovi prirode.”
 
Restore nature

Share This!

Help us spread the message