Poljska će plaćati 100.000 eura dnevno ako nastavi uništavati Bjelovjeska šumu | WWF

What would you like to search for?

Our News

Poljska će plaćati 100.000 eura dnevno ako nastavi uništavati Bjelovjeska šumu

Europski sud pravde odlučio je Poljskoj nametnuti dnevnu novčanu kaznu od 100.000 eura ukoliko će vlada te zemlje i dalje prkositi zabrani sječe zaštićene Bjelovjeska šume.

Brisel - Europski sud pravde odlučio je Poljskoj nametnuti dnevnu novčanu kaznu od 100.000 eura ukoliko će vlada te zemlje i dalje prkositi zabrani sječe zaštićene Bjelovjeska šume. Sud je također ponovno dao nalog o trenutnom zaustavljanju sječe šume, osim na području uz cestu iz sigurnosnih razloga sve do donošenja konačne odluke. Bjelovjeska šuma jedna je od posljednjih preostalih prašuma u Europi te WWF u potpunosti podupire odluku suda o njenoj kompletnoj zaštiti kako bi se osigurala dobrobit za lokalnu zajednicu i divlje životinje na tom području.

Ovaj prirodni Rezervat biosfere zbog svoje iznimno bogate biološke raznolikosti koja uključuje zaštićene životinje poput vuka, kune, lasice, ali i oko 800 primjeraka europskog bizona, uvršten je na UNESCO-v popis zaštićene svjetske baštine.

Dariusz Gatkowski, Savjetnik za bioraznolikost u WWF Poljskoj kaže:

 „Poljske vlasti i dalje ignoriraju službeni nalog Europskog suda pravde i sva prethodna upozorenja Europske komisije i UNESCO Odbora za svjetsku baštinu. Odluka suda signal je poljskom Ministarstvu zaštite okoliša da se nepoštivanje zakona o zaštiti vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje neće više tolerirati.“

WWF ima dokaze o provođenju aktivnosti koje su strogo zabranjene od strane suda poput sječe 100 godina starog drveća te izvlačenja odumrlih smreka u šumskom okrugu Bjelovjeska šume.

WWF također naglašava da slučaj Bjelovjeska šume nije jedini te da su mnoga druga prirodna područja u Europi ugrožena na sličan način zbog nezakonitih gospodarskih aktivnosti i neuspjeha vlada da pravilno primjenjuju i provode nacionalne i europske propise.

Odluka EU pravosuđa da usvoji takozvanu privremenu regulativu i da naloži trenutno zaustavljanje sječe šume je mjera koju sud koristi u vrlo rijetkim slučajevima, iznimno kada postoji ozbiljan rizik od pojedinih aktivnosti koje mogu prouzročiti velike i nepopravljive štete. Ova odluka dodatno potvrđuje ono što su Europska komisija, UNESCO, većina znanstvene zajednice i WWF prethodno naglasili: povećana ekstrakcija drva, a ne zaraza potkornjakom prijeti zaštićenom području i vrstama Bjelovjeska šume! Sječa mora biti zaustavljena prije nego dođe do nepovratne štete.
 

Share This!

Help us spread the message