Australija treba pomoć! | WWF

What would you like to search for?

Our News

Australija treba pomoć!

Australija gori. Dok naciju uništavaju najstrašniji požari u njihovoj povijesti, ti možeš pomoći!

Australija gori. Požari nezamislivih razmjera uništavaju zemlju.

Do sada je izgorjelo više od 10 milijuna hektara zemlje. Najmanje 29 ljudi je umrlo, a preko 2000 domova je izgubljeno. U WWF-u smo ožalošćeni zbog gubitka života i domova, kao i zbog brojnih ozljeda i patnji izazvanih razornim požarima.

Procjenjuje se da je od rujna do danas diljem Australije stradalo više od milijardu životinja. To uključuje tisuće koala i drugih jedinstvenih vrsta poput klokana, ptice rugalice ili kakadua koji su spaljeni, a mnogo je tisuća ranjenih i onih koji su ostali bez svojih staništa.

Direktor WWF Adrije Deni Porej poziva ljubitelje prirode u našoj regiji da se udruže u pomoći Australiji: „I vi možete pomoći! U tijeku je najveća masovna mobilizacija ljudi, a kolege iz WWF Australije procjenjuju da je dosad stradalo gotovo milijardu i 250 milijuna životinja. Šume koje su izgorjele oporavljat će se desetljećima. U vrijeme kada je svako stablo ključno za borbu protiv klimatskih promjena i oporavak bioraznolikosti koja je u stalnom dramatičnom padu, to si ne možemo priuštiti. Iako klimatske promjene ne uzrokuju požare, sve češći intenzivni toplinski valovi i produljena sušna razdoblja stvaraju idealne uvjete za požare 'na steroidima' – oni su topliji i češći te je njima puno teže upravljati“.

Katastrofalni požari uvelike pogoršavaju krizu izumiranja vrsta s kojom se već suočavamo. Zbog toga je WWF-Australia pozvala hitno osnivanje australskog Fonda za divlje životinje i prirodu, u iznosu od 30 milijuna AUD, koji je namijenjen za:
• brigu o divljim životinjama - uključujući partnerstvo s organizacijama za zaštitu divljih životinja, nacionalnim zajednicama i znanstvenicima radi brzog i učinkovitog reagiranja i oporavka,
• obnovu staništa za ljude i prirodu - uključujući obnavljanje šuma i oštećenih staništa divljih životinja, zaustavljanje krčenja šuma i njegovanje povezanosti staništa,
• buduću pripremu Australije za katastrofe - uključujući pokretanje inovativnih rješenja za ublažavanje klimatskih promjena, prilagođavanje vrsta i dugoročne napore u očuvanju divljine i zaštite prirode kako bi se osigurali australijski prirodni resursi za ljude i prirodu.

I vi možete pomoći WWF-Australiji da čim prije dobije sredstva za zbrinjavanje naših ozlijeđenih divljih životinja: https://wwfau.org/bushfire.
Deni Porej zaključuje: „Požari u Australiji vrlo su važan poziv svima nama. Ukoliko se želimo zaštititi od ekstremnih vremenskih uvjeta koji postaju standard, nemamo više vremena za pregovaranje. Tražimo od vlada vrlo konkretne mjere za prilagodbu na klimatske promjene. Jer priroda ne pregovara, a posljedice su smrtne kako za prirodu tako i za ljude“.
Firefighters battle a bushfire at Colo Heights, New South Wales.
Katastrofalni požari uvelike pogoršavaju krizu izumiranja vrsta s kojom se već suočavamo

Share This!

Help us spread the message