What would you like to search for?

Our News

Neuspješan COP27 pretvara fond za odgovor na gubitke i štete u „fond za smak svijeta“

Svijet si ne može priuštiti još jedan razočaravajući COP koji ne postavlja ambicioznije ciljeve, posvećuje više sredstava i daje veću vjerodostojnost

Sharm El-Sheikh, Egipat – Konferencija UN-a o klimatskim promjenama COP27 napravila je korak u pozitivnom smjeru kada je u pitanju fond za odgovor na gubitke i štete, ali zbog neuspjeha svjetskih čelnika da dogovore ambicioznije mjere za smanjenje emisija, cilj ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5°C nam izmiče, što može imati katastrofalne posljedice za svijet.
 
Ne pristajući na postupno ukidanje fosilnih goriva, čelnici su propustili priliku da ubrzaju njihovu eliminaciju, što svijet i dalje zadržava na putu klimatske katastrofe. Bez brzih i značajnih smanjenja emisija nemoguće je ograničiti opseg gubitaka i štete.
 
„Razočarani smo ovogodišnjim COP-om 27 i nedostatkom volje svjetskih čelnika da donesu radikalne odluke i ostvare opipljive rezultate. Vlade moraju udvostručiti svoje napore za smanjenje emisija i poduzeti potrebne transformativne radnje kako bi održale zagrijavanje ispod 1,5°C. Iako je odluka o fondu za pomoć državama u oporavku od klimatskih katastrofa pozitivna, to nije dovoljno. Važno je osigurati da sredstva najprije stignu u najranjivije zemlje, a zatim i da se iskoriste na pravedan način. To može biti prilika bogatim zemljama da doprinesu smanjenju nejednakosti u svijetu, tim više što će klimatska kriza pridonijeti još većem siromaštvu, iseljavanju, gospodarskoj i energetskoj krizi, od koje će najviše stradati nerazvijene zemlje, kao i zemlje naše regije”, rekla je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.
 
Uz odluku o osnivanju fonda za odgovor na gubitke i štete, na COP-u 27 je prepoznata i važnost rješenja temeljenih na prirodi. Priroda je apsorbirala 54% emisija ugljičnog dioksida čovječanstva u posljednjih 10 godina, što rješenja temeljena na prirodi čini važnom osnovom za ograničavanje globalnog zatopljenja. Međutim, u vrijeme kada jurimo prema točki bez povratka, samo djelovanje na prirodu će biti uzaludno bez poduzimanja paralelnih akcija za brzo smanjenje emisija.
 
Unatoč nezadovoljavajućem ishodu, na Konferenciji su se glasno čule inspirativne poruke aktivista, ali i autohtonih naroda, predstavnika civilnog društva i mladih, čiji su glasovi zapaženi unatoč zahtjevnim uvjetima. Klimatska kriza neravnomjerno će utjecati na različite ljude i mjesta, što će vjerojatno povećati nejednakosti i nepravde unutar i među nacijama. Sve klimatske akcije moraju ići ruku pod ruku s poboljšanim ljudskim pravima i jednakošću.

WWF-ova očekivanja od COP-a 27 pronađite ovdje.

 
Klimatski prosvjed na COP-u 27

Share This!

Help us spread the message