What would you like to search for?

Medved

© Andrija Vrdoljak

Mrki medved je kralj evropskih šuma i među najvećim mesožderima na svetu. Divimo mu se i bojimo se zbog njegove veličine, snage, brzine i inteligencije. Ma koliko velika i moćna, ova samotna životinja je takođe osetljiva na prodor čoveka u njegovo prirodno stanište.

Radimo na pronalaženju rešenja koja obezbeđuju sigurnost medveda i ljudi i promovišemo miran suživot, kao na primer kroz sigurne prelaze za divlje vrste (zeleni koriddori) ili električne ograde za zaštitu stoke i useva.

Medvedi su svaštojedi, ali njihova ishrana je većinski biljna. Ipak, oni su gladni oportunisti i zanimljivi su im ostaci ljudske hrane. Da bi se to izbeglo, kante za smeće koje su „zaštićene od medveda“ pomažu da se medvedi drže dalje od ljudskih naselja.

Najveća populacija mrkih medveda u Srbiji nastanjena je u Nacionalnom parku Tara, dok je naš region dom stabilne populacije od 3950 medveda dinarsko-pindske populacije, što je druga po veličini populacija u Evropi.

Pomozi nam da tako i ostane.

© Tomas Hulik

Čime se hrani

Medvedi su svaštojedi, ali njihovu hranu uglavnom čine biljke. Hrani se raznovrsno (voćem, bobicama, semenkama, orašastim plodovima, travom, insektima, lešinara, ponekad divljači ili domaćim životinjama).

U proleće, posebno pre početka rasta vegetacije aktivno traži hranu, često na hranilištima za divljač, a posluže mu i lešine – tela životinja koje su uginule tokom zime. Jesen je za medvede doba prenajedanja (hiperfagija). Tada u potkožnom masnom tkivu ubrzano skladište energiju za zimu.

Medved se hrani i ljudskom hranom (na primer otpadom i usevima) kad je ona dostupna i nezaštićena. Da bi se to izbeglo, kante za smeće koje su “zaštićene od medveda” pomažu da se medvedi drže dalje od ljudskih naselja.

Ženke medveda mogu nositi mladunce različitih očeva. Naučnici smatraju da ženke na taj način štite mladunce od mužjaka koji mogu biti agresivni prema njima.

© Marko Matesic

Razmnožavanje

Mrki medvedi počinju da se pare u dobi od tri do pet godina. Odrasli medved živi sam, osim u sezoni parenja (od aprila do juna).

Tokom perioda brloženja (oko januara) medvedica okoti do četiri mladunaca (najčešće dva). Mladunci su pri rođenju slepi, bez zuba, goli i teški manje oko 500 grama. Sa majkom ostaju po pravilu jednu i po godinu. Buduće ponašanje mladunaca uveliko zavisi od vremena koje u ranom detinjstvu provede sa majkom.
 

ŠTA TI MOŽEŠ UČINITI?

Radimo na zaštiti naših najvažnijih divljih vrsta, a mrki medved je jedan od njih! I malo šta možemo učiniti sami: naši brojni uspesi mogući su samo zahvaljujući tvojoj velikodušnosti. Podrži nas već danas!

USVOJI MEDVEDA