Zbrinjavanje otpada od hrane u hotelima važno je za njihovu odživost | WWF

What would you like to search for?

Our News

Zbrinjavanje otpada od hrane u hotelima važno je za njihovu odživost

Nakon hotela Esplanade u Zagrebu, predstavili smo svoj rad s hotelom Cortyard by Marriott u Beogradu

BEOGRAD - Nakon prošlotjednog događaja u hotelu Esplanade u Zagrebu, tijekom kojeg smo predstavili WWF-ov program koji provodimo s odabranim hotelima u zajedničkim nastojanjima da smanjimo količine otpada od hrane, ovog ponedjeljka program Hotel/Kitchen je predstavljen i u hotelu Cortyard by Marriott City Center Belgrade. Okupljenim predstavnicima medija najprije su se obratili generalni direktor hotela Courtyard by Marriott Robert Gasser i direktor WWF Adrije Deni Porej, a potom i Fabijan Peronja koji u WWF-u provodi ovaj projekt.
 
„U Srbiji se godišnje baca oko 250.000 tona hrane, dok ta brojka na razini EU dostiže 88 milijuna tona. Čak 40 milijuna tona voća i povrća baca se samo zbog nepravilnog izgleda, a sve to košta vrtoglavih 140 milijardi eura. Nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, iznimno štetan plin, a uz to potrebne su ogromne količine tla, vode i energije za proizvodnju te prekomjerne količine hrane“, istaknuo je Fabijan Peronja. Smatra se da je čak 70% biološke raznolikosti izgubljeno zbog krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se prenamijenili u farme i poljoprivredna zemljišta.

Osim ekološkog problema, otpad od hrane predstavlja i veliki društveni problem. U svijetu je trenutačno oko devet milijuna gladnih, a čak je 800 milijuna pretilih ljudi. Utoliko je projekt Hotel/Kitchen izvrsna prilika za hotele da podignu standarde u industriji te da budu zeleni pioniri u borbi s otpadom od ostataka hrane. „Vrlo smo ponosni da su hotel Esplanade u Zagrebu i hotel Courtyard by Marriott u Beogradu već obavili prva mjerenja, kao i da se broj zainteresiranih hotela za ovaj projekt povećava“,  zaključio je Peronja.

Generalni direktor hotela Courtyard by Marriott Robert Gasser naglasio je kako već vide rezultate. “Predloženim rješenjima i savjetima iz projekta, naš smo otpad uspjeli smanjiti za 12%, a osim toga smo uveli praksu razdvajanja otpada te plaćanja odvoza jednog dijela tog otpada koji se kasnije pretvara u kompost. Najveći izazov je podizanje svijesti gostiju hotela o ovom problema, a na tome intenzivno radimo. S obzirom da je Marriott prvi hotel u državi koji se uhvatio u koštac s problemom ostataka hrane, vjerujemo da će gosti to znati prepoznati i cijeniti. Također se možemo pohvaliti da smo u hotelu drastično smanjili korištenje plastike te smo recimo plastične slamke zamijenili papirnatim i metalnim.“

WWF ovaj projekt provodi uz pomoć hrvatske udruge Gastronomadi. Predsjednik Gastronomada Robert Ripli istaknuo je da zahvaljujući mjerenjima koja su provedena u oba hotela sada se mogu nadgledati promjene stanja u kuhinji, a važan segment je u podizanje svijesti zaposlenika hotela. „Najveći fokus su nam doručci jer je to pozicija na kojoj gosti sami određuju porciju i količinu hrane, što nažalost rezultira ogromnim količinama ostataka hrane. Implementacijom savjeta i rješenja iz projekta u svakodnevno poslovanje hotela nadamo se još većem smanjenju ostataka hrane, što ćemo moći i potvrditi brojevima dobivenim mjerenjima.“

Konačni rezultati smanjenja otpada od ostataka hrane iz oba hotela će biti objavljena krajem 2019. godine.
 
S konferencije za novinare u hotelu Courtyard by Marriott Belgrade City Center

Share This!

Help us spread the message